Herschreven: 28-10-2018
Opgeladen: 8-5-2003
Opgeborgen in: Aminozuren, Tryptofaan, Cerebrogenics, Psychologie
Translation: Tryptophan supplementation increases emotional intelligence (29-10-2018)

Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie

Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie
Twee uur na inname van een supplement met het aminozuur L-tryptofaan [structuurformule hiernaast] is je emotionele intelligentie significant toegenomen en ben je beter in staat de emoties van mensen in je omgeving te peilen. Dat blijkt uit een kleine humane studie, die Britse psychiaters van Warneford Hospital in Oxford in 2003 publiceerden in Psychopharmacology.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 24 volwassen vrouwen. Ze verdeelden de vrouwen in 2 groepen, en gaven de vrouwen in de ene groep 6 capsules zonder actieve stoffen, en de andere groep 6 capsules met daarin in totaal 1.8 gram L-tryptofaan.

Als je het helemaal precies wilt weten: in de capsules zat in totaal 2.2 gram gehydroliseerde lactoferrine. In lactoferrine zit veel L-tryptofaan. Het gehydroliseerde eiwit was geproduceerd door Unilever, dat in die periode serieus nadacht over blijmakende functional foods met extra L-tryptofaan. L-Tryptofaan is een precursor van de neurotransmitter serotonine, en suppletie met L-tryptofaan leidt tot een verhoging van de serotoninespiegel.

Unilever betaalde niet mee aan het onderzoek.

Resultaten
Anderhalf tot twee uur na de inname was de concentratie L-tryptofaan in het bloed van de vrouwen in de tryptofaangroep maximaal.


Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie


Twee uur na de inname van de capsules lieten de onderzoekers de proefpersonen foto's uit de Pictures of Facial Affect Series. Op die foto's tonen modellen de gelaatsuitdrukkingen die horen bij de zes meest basale menselijke emoties, zoals verrassing, angst, geluk, boosheid, walging en verdriet. De proefpersonen moesten aangeven welke emoties de modellen vertolkten.


Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie


Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie


De suppletie met L-tryptofaan [Trp] verbeterde vooral de herkenning van angst, en in mindere mate die van geluk. Er was een tendens dat suppletie ook de herkenning van de andere emoties verbeterde, maar in die gevallen waren de verschillen met de placebogroep niet statistisch significant.

Conclusie
"The enhanced recognition of happiness was of borderline significance, and further studies are required to assess whether this represents a true consequence of tryptophan administration", schrijven de onderzoekers.

"These data suggest that acute administration of nutritionally sourced tryptophan has a detectable effect on the recognition of facial expressions, which is likely to be mediated via changes in brain serotonin function."

Bron:
Psychopharmacology (Berl). 2003 Aug;169(1):104-7.

Meer:
'Nee' zeggen wordt makkelijker door suppletie met L-tryptofaan (15-10-2017)
5-Hydroxytryptofaan - een supplement tegen liefdesverdriet (4-10-2015)
L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op (6-5-2009)


Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstelling

Tryptofaan brengt intervaltraining op hoger niveau

Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma

Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstelling
Dat suggereert een dierstudie die voedingswetenschappers van Nanchang University publiceerden in Amino Acids.

Tryptofaan brengt intervaltraining op hoger niveau
Teamsporters presteren op het veld beter als ze dagelijks 600 mg van het aminozuur tryptofaan slikken.

Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma
Bij mensen in een vroeg stadium van reuma kan suppletie met 5-HTP misschien de ziekte afremmen en de ernst van de symptomen verminderen.