Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Tryptofaan       Cerebrogenics       Aminozuren       Depressie    

0 6 - 0 5 - 2 0 0 9

  L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op (Psychopharmacology (Berl). 2006 Jul;187(1):121-30.)

Geef vrouwen elke dag drie keer een pil met een gram van het aminozuur L-tryptofaan, en binnen twee weken zien ze de wereld rooskleuriger. Dat concluderen psychologen van de University of Oxford uit proeven op twintig vrouwen. Het supplement werkt subtiel, maar aantoonbaar.

Tryptofaan
Serotonine
Tryptofaan [structuurformule hiernaast] is een precursor van de neurotransmitter serotonine [structuurformule hieronder]. Schroef je de concentratie serotonine omhoog, dan word je blijer. De Britten wilden het effect van een forse dosis L-tryptofaan aantonen in psychologische tests, waarbij ze meetten hoe de stemming de waarneming van mensen kleurt.

De ene helft van de vrouwen slikte een placebo, de andere helft slikte een dosis L-tryptofaan waarbij het effect op de serotoninespiegel maximaal zou zijn. Na twee weken lieten de onderzoekers de vrouwen clipjes zien van gezichten die emoties toonden - zoals boosheid, walging of geluk. Vervolgens keken de onderzoekers hoe goed de vrouwen de emoties herkenden. In het algemeen verbeterde tryptofaan die herkenning.


L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op


De herkenning van de positieve emotie 'geluk' verbeterde, maar die van het negatieve 'walging' verminderde.

Net zo'n vertekening vonden de onderzoekers toen ze keken met hoeveel aandacht de vrouwen positieve en negatieve woorden lazen. Een positief woord voor vrouwen is bijvoorbeeld "alimentatie". Een negatief woord is "lichaamsbeharing". De figuur hieronder laat zien dat de suppletie de aandacht voor positieve woorden versterkte, maar die voor negatieve woorden afzwakte.


L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op


De onderzoekers deden hun proeven ook op achttien mannen. Die reageerden niet op de suppletie.

Bij vrouwen zou L-tryptofaan milde depressies kunnen bestrijden, denken de Britten. Een kenmerk van depressies is immers dat je informatie op zo'n manier verwerkt dat je er nog somberder van wordt. L-Tryptofaan werkt precies de andere kant op, en kan zo helpen de vicieuze cirkel doorbreken.

"L-Tryptophan supplementation induces a positive bias in emotional processing in females that is reminiscent of the actions of serotonergic antidepressants", schrijven de onderzoekers. "This highlights a key role for serotonin in emotional processing and lends support to the use of L-tryptophan as a nutritional supplement in people with mild depression or for prevention in those at risk."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken