04.10.2015

Een supplement tegen liefdesverdriet

Moet je nou toch es kijken waar we tegen aan liepen. Het is een supplement, het komt uit Oostenrijk, het heet Amorex en het helpt tegen liefdesverdriet. Tenminste, dat staat op het doosje. In het Duits, nog wel. "Bei Liebeskummer und Trennungen". Actieve stof: een extract van Griffonia simplicifolia.


Een supplement tegen liefdesverdriet


Een supplement tegen liefdesverdriet


Griffonia simplicifolia
Een supplement tegen liefdesverdriet
Griffonia simplicifolia is een plant uit West-Afrika. In het door Coropharm [coropharm.com] geproduceerde Amorex zit per tablet 60 milligram extract van de zaden van Griffonia simplicifolia.

In de zaden van Griffonia simplicifolia - je ziet ze hierboven - zit 5-hydroxytryptofaan of 5-HTP. 5-Hydroxytryptofaan zit ook in kleine hoeveelheden in kersen, bananen en kiwis, en ontstaat in het lichaam als het enzym tryptofaanhydroxylase het aminozuur tryptofaan omzet. 5-Hydroxytryptofaan is een directe precursor van de neurotransmitter serotonine.


Een supplement tegen liefdesverdriet


Serotonine

Bij een depressie of een langdurige negatieve gemoedstoestand is de concentratie serotonine in de hersenen verlaagd. Bijna alle antidepressiva verhogen de concentratie serotonine. Er zijn studies waarin suppletie met tryptofaan of 5-hydroxytryptofaan de concentratie serotonine in de hersenen van depressieve mensen verhoogt,
Een supplement tegen liefdesverdriet
en hun gemoedstoestand verbetert. [Asian J Psychiatr. 2013 Feb;6(1):29-34.] [Altern Med Rev. 1998 Aug;3(4):271-80.] Je kunt dus speculeren dat 5-hydroxytryptofaan wellicht ook liefdesverdriet dragelijker maakt.

Studie
De makers van Amorex baseren zich echter niet op speculatie, maar op een heuse studie. Die verscheen in 2010 in Neuro Endocrinology Letters. In die studie experimenteerden Italiaanse onderzoekers met 15 studenten, die door hun geliefde aan de kant waren gezet of afgewezen, en het daar moeilijk mee hadden.

De onderzoekers gaven de studenten gedurende 6 weken elke dag 2 capsules Amorex. Dagelijks slikten de studenten dus 120 milligram Griffonia simplicifolia, met daarin 25 milligram 5-hydroxytryptofaan.

Resultaten
Voordat de suppletie, tijdens de suppletieperiode en toen die was afgelopen, bepaalden de onderzoekers aan de hand van een vragenlijst hoeveel romantic stress - zeg maar: liefdesverdriet - de studenten ondervonden. De minimale score die de studenten konden behalen was 7, de maximale 35. Je ziet hieronder dat gedurende de suppletieperiode de hoeveelheid romantic stress beduidend verminderde.


Een supplement tegen liefdesverdriet


Tijdens de suppletieperiode nam de concentratie 5-HTP in de bloedplaatjes toe, net als de concentratie brain-derived neurotrophic factor of BDNF. BDNF is een hormoon dat hersencellen vitaal houdt en de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen stimuleert. Bij depressie en angststoornissen is de aanmaak van BDNF verminderd.

Uiteraard kun je van alles op de studie aanmerken. Er was bijvoorbeeld geen controlegroep. Daardoor weten we niet zeker of de studenten niet net zo snel over hun liefdesverdriet heen zouden zijn als ze geen supplement hadden gekregen.Conclusie
"We believe that these data have at least two important implications", resumeren de onderzoekers. "First, these findings expand previous observations implying a potential serotonergic dysfunction in human romantic stress."

"Second, they suggest that direct modulation of the serotonergic system may have use for the treatment of psychological suffering associated with unreciprocated romantic love."

Bron:
Neuro Endocrinol Lett. 2010;31(5):663-6.

Meer:
Een gram paracetamol vermindert je gekwetste gevoelens (2-10-2013)