Opgeladen: 5-5-2016
Opgeborgen in: Depressie, Vitamines, B-Vitamines
Translation: Simple multivitamin supplement can make you happier (20-6-2016)

Eenvoudige multivitamine maakt je blijer

Suppletie met een handjevol vitamines en mineralen zorgt ervoor dat mensen zich aantoonbaar opgewekter en minder depressief voelen. Dat rapporteren Australische psychologen in Nutrients.

Studie
De onderzoekers gaven 27 gezonde volwassenen gedurende vier weken elke dag een multivitamine. De onderzoekers gebruikten Berocca, een product van Bayer. Bayer betaalde het onderzoek.

Een vergelijkbare groep kreeg een placebo.

Voor en na de suppletie analyseerden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen en onderwierpen ze de proefpersonen aan de Profile of Mood States-test. Die meet hoe mensen zich voelen.

Resultaten
Op de meeste gebieden die de Profile of Mood States-test meet had het supplement geen invloed. Er was één uitzondering, en dat was de de mate van depressie [Depression/Dejection]. Klik op de tabel hieronder voor een grotere en leesbare versie.


Eenvoudige multivitamine maakt je blijer


Eenvoudige multivitamine maakt je blijer


Het supplement verhoogde de concentratie vitamine B6 en B12 in het bloed van de proefpersonen en verminderde de concentratie homocysteïne. Rond de eeuwwisseling verdachten voedingswetenschappers homocysteïne zo ongeveer van alles wat fout, ongezond en verkeerd was - inclusief depressie. Hoe lager de homocysteïne-spiegel, hoe beter, luidde het credo. Meer over homocysteïne lees je hier.


Eenvoudige multivitamine maakt je blijer


Die theorie heeft echter zijn glans verloren, en deze studie gaat dat niet veranderen. De onderzoekers vonden geen verband tussen de verlaging van de homocysteïne-spiegel en de verbetering van de gemoedstoestand. Hoe het supplement het humeur van de proefpersonen dan wel verbeterde weten de onderzoekers niet.

Wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, hebben een donkerbruin vermoeden. Vitamine B6 en vitamine B12 zijn allebei betrokken bij de biosynthese van de blijmakende serotonine. Het geteste supplement bevatte bovendien relatief veel vitamine C, zie je hieronder.


Eenvoudige multivitamine maakt je blijer


Via de GABA-receptor heeft vitamine C in hoge doses waarschijnlijk een antidepressieve werking.

Conclusie
"The present study explored the effects of multi-vitamin and mineral supplementation in healthy younger adults, providing further support for potential mood benefits associated with multi-vitamin and mineral supplementation supplementation", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2015 Oct 30;7(11):9005-17.

Meer:
Depressieve patiënt herstelt sneller door supplement met vitamine C (14-3-2016)
Het antidepressie-dieet (29-1-2016)
Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva (30-6-2015)


L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op
Humaan onderzoek. Beproefde dosis: drie gram per dag.

Daarom helpt lichaamsbeweging tegen depressie
Dierstudie.

Creatine verzacht depressie
Maar mensen met een bipolaire stoornis kunnen misschien beter geen creatine gebruiken.