Opgeladen: 14-3-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine C, Depressie
Translation: Recovery from depression faster with vitamin C supplement (23-3-2017)

Depressieve patiënt herstelt sneller door supplement met vitamine C

Depressieve mensen die het antidepressivum fluoxetine slikken herstellen sneller als ze ook elke dag een supplement met een gram vitamine C gebruiken. Dat ontdekten Egyptische onderzoekers die de combinatie vitamine C en fluoxetine uitprobeerden op depressieve kinderen.

Vitamine C voor de hersenen
Mensen die veel tobben en piekeren hebben baat bij een supplement met een stevige dosis vitamine C, en een dieet met weinig vitamine C maakt tobberig en verdrietig, schreven we nog niet zo lang geleden op deze webstek.

Vitamine C
Vitamine C heeft een keur van positieve mentale effecten, weten moleculaire psychiaters al tientallen jaren. Gaan die positieve effecten zo ver dat je mensen met een depressie kunt behandelen met vitamine C? Die vraag wilden onderzoekers van Mansoura University in Egypte beantwoorden met een kleine verkennende humane studie.

Studie
De onderzoekers gaven twaalf kinderen met een depressie gedurende een half jaar elke dag 10-20 milligram fluoxetine. Fluoxetine is een antidepressivum dat de concentratie serotonine in de hersenen verhoogt.

Een even grote en vergelijkbare groep van depressieve kinderen kreeg behalve 10-20 milligram van het antidepressivum ook elke dag een tablet met 1000 milligram vitamine C.

Resultaten
In beide groepen verminderde de depressie. Dat bepaalden de onderzoekers aan de hand van de Children's Depression Rating Scale (CDRS) en de Children's Depression Inventory (CDI), twee gestandaardiseerde vragenlijsten waarmee psychiaters depressie in kinderen kunnen meten.

Toevoeging van vitamine C aan het antidepressivum zorgde echter voor een statistisch significant sterkere afname dan behandeling met fluoxetine alleen.


Depressieve patiënt herstelt sneller door supplement met vitamine C


Vitamine C zorgde niet voor betere scores op de Clinical Global Impression [CGI]. Dat zegt niet zoveel, want de CGI is een grof instrument. Hij bestaat uit twee vragen, die behandelaars moeten beantwoorden na een consult. De ene vraag heeft betrekking op de ernst van de ziekte, de andere op de progressie van de zieke.

Vitamine C had geen bijwerkingen.

Conclusie
"Treatment with 1000 mg/day of vitamin C potentiated the efficacy of fluoxetine in pediatric patients being treated for major depressive disorder", resumeren de onderzoekers. "Furthermore, vitamin C was shown to be a particularly attractive therapeutic adjuvant due to the absence of substantial side effects and its inexpensive cost."

"Future, large-scale clinical trials are warranted to evaluate the therapeutic efficacy of vitamin C for the treatment of depression in pediatric patients as well as its effectiveness as an adjuvant treatment to antidepressants."

Bron:
Nutr J. 2013 Mar 9;12:31.

Meer:
Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva (30-6-2015)


Q10 verzacht psychologische stress, bestrijdt misschien depressie
Dierstudie.

Alleen visolie met veel EPA effectief tegen depressie
Metastudie.

Langdurig gebruik visolie-capsules voorkomt depressie
Epidemiologisch onderzoek.