30.06.2015

Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva

De isoflavonen in soja versterken het effect van medicijnen die de concentratie serotonine in de hersenen verhogen. Dat ontdekten onderzoekers van de Universidad Autonoma de Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. De onderzoekers experimenteerden met 40 licht-depressieve vrouwen, en ontdekten dat een dagelijkse dosis van enkele tientallen milligrammen sojaisoflavonen niet alleen de werking van fluoxetine en sertraline versterkt, maar ook op zichzelf depressies kan verzachten.

Estradiol en depressie
Vrouwen in de overgang hebben een verhoogde kans op een depressie omdat hun eierstokken stoppen met de aanmaak van estradiol. Estradiol speelt een sleutelrol bij de aanmaak van receptoren voor het blijmakende serotonine. Na verloop van tijd trekt de aanmaak van serotoninereceptoren weer bij, maar soms veroorzaakt de overgang een klinische depressie waarvoor behandeling nodig is.

Er zijn talloze studies waarin toediening van synthetische oestrogenen depressies bij menopauzale vrouwen verhelpt, en dus vroegen de onderzoekers zich af of suppletie met plantaardige oestrogenen in soja eenzelfde effect heeft - al of niet in combinatie met SSRI's. SSRI's zijn een groep antidepressiva.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 40 vrouwen van 45-55 jaar, en verdeelden die over 4 groepen. Alle vrouwen waren depressief en in de overgang. Het experiment duurde 3 maanden.


Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva



Een groep vrouwen kreeg elke dag 10 mg fluoxetine, de actieve stof in Prozac. [Structuurformule hierboven rechts.]

Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva

Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva
Een tweede groep vrouwen kreeg elke dag een capsule met 100 milligram soja-extract. De onderzoekers gebruikten een product van GNC, dat per capsule 50 milligram sojaisoflavonen bevatte. Die isoflavonen waren versuikerd. Als je de suikerketens niet meerekent, dan bevatte een capsule slechts 20 milligram kale isoflavonen. Het belangrijkste isoflavon in soja is genistein. [Structuurformule hiernaast.]

Een derde groep slikte dagelijks 50 milligram setraline, de actieve stof in Zoloft. [Structuurformule hierboven links.]

Een vierde groep slikte dagelijks 50 milligram setraline, plus een capsule met soja-extract.

Resultaten
De onderzoekers bepaalden tijdens het experiment de ernst van de depressie met de Hamilton Rating Scale for Depression. Dat is een multiple choice vragenlijst, aan de hand waarvan artsen een depressie kunnen meten - en er een getal aan kunnen toekennen. Scores van 0-7 zijn normaal, scores boven de 20 betekenen een depressie. Toen de studie begon scoorden de vrouwen gemiddeld 19.7.

Je ziet hieronder dat ook bij de vrouwen die alleen isoflavonen slikten de depressieve symptomen fors verminderden.


Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva

Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva


Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva

Sojaisoflavonen versterken werking antidepressiva



De afname van de depressieve symptomen was het grootste bij de vrouwen die zowel sertraline als het supplement slikten.

Conclusie
"We conclude that the administration of soybean could enhance the response to SSRI antidepressants in menopausal women, and that soybean could act as an interesting alternative to estrogens in the treatment of mood disorders during menopause", schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers formuleren voorzichtig. Hun studie was klein, en bovendien waren er geen placebogroepen.

Het onderzoek is desondanks interessant. Zouden supplementen met L-tryptofaan of 5-HTP effectievere mood boosters zijn in combinatie met isoflavonen?

Bron:
Acta Pol Pharm. 2014 Mar-Apr;71(2):323-7.

Meer:
Dierstudie: Q10 verzacht psychologische stress, bestrijdt misschien depressie (24-4-2014)
Metastudie: alleen visolie met veel EPA effectief tegen depressie (5-3-2014)
Krachttraining heeft mild antidepressief effect, creatine niet (12-11-2013)