Opgeladen: 6-4-2024
Opgeborgen in: Tongkat Ali, Seks, Plantenextracten
Translation: About Tongkat Ali and mosquito sex (7-4-2024)

Over Tongkat Ali en de seksualiteit van de mug

Aziatische mannen gebruiken sinds mensheugenis Tongkat Ali om hun libido aan te wakkeren. Volgens een onderzoek dat in 2016 verscheen in de Indian Journal of Medical Research, vergroot Tongkat Ali ook in muggen de drang om tot paring over te gaan.


Over Tongkat Ali en de seksualiteit van de mug


Studie
De bioloog Hamady Dieng, destijds verbonden aan Universiti Malaysia Sarawak, experimenteerde met de mug Aedes aegypti. Omdat die mug brengt ziekten als dengue en zika overbrengt, bestuderen onderzoekers het organisme. Ze hopen dat ze manieren ontdekken om ze uit te schakelen en daarmee ziekten te voorkomen.

Maar voor dat onderzoek moet je de muskieten wel in labs kunnen kweken. Dieng kende de groeiende literatuur over libidostimulerende kruidenextracten als Tongkat Ali, die in proefdieren en mensen de libido verhogen. De bioloog vroeg zich af of daar misschien ook extracten bijzitten die muskieten kunnen aansporen om met elkaar te paren.

Om meer duidelijkheid te krijgen, gaf Dieng mannelijke muskieten suiker dat was vermengd met een extract van Tongkat Ali. Muskieten in een controlegroep kregen alleen suiker. Daarna bracht hij de mannetjes in contact met wijfjes.


Over Tongkat Ali en de seksualiteit van de mug


Resultaten
Toen de onderzoekers mannelijke muskieten bij vrouwelijke exemplaren brachten, duurde het gemiddeldd 80 seconden voordat ze overgingen tot een paring. Hadden de mannetjes Tongkat Ali gekregen, dan duurde het slechts 25 seconden.

In de experimenten paarden de mannetjes gemiddeld 16 keer. Kregen ze Tongkat Ali, dan waren ze in dezelfde tijd in staat om 23 keer de wijfjes te bestijgen.

Blootstelling van mannetjes aan Tongkat Ali vergrootte, als de mannetjes met wijfjes in contact kwamen, de kans dat ze tot een paring overgingen. Dat vertelt de figuur hieronder.


Over Tongkat Ali en de seksualiteit van de mug


Conclusie
Op het eerste gezocht is het natuurlijk opvallend dat stoffen die in mensen de libido aanwakkeren dezelfde uitwerking hebben op muskieten. In mensen verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel, en dat zou het effect kunnen verklaren. Maar insecten hebben geen testosteron. Dus hoe kan Tongkat Ali muggen opgewonden maken?

De lezers van dit gratis webmagazijn zullen misschien minder verrast zijn. Zij weten dat aardappels sneller groeien door blootstelling aan het anabole steroid methandrostenolon.

Ander voorbeeld. Plantenhormonen als brassinosteroïden hebben in proefdieren een anabole werking, ook al hebben dieren geen brassinosteroidreceptor.

En dan heb je nog de ecdysteroïden in planten als spinazie en quinoa. Planten maken ecdysteroïden aan omdat ze een insectenversie van groeihormoon imiteren. Als insecten ecdysteroïden aanmaken, gaan ze vervellen of verpoppen. Insecten die vervellen of verpoppen eten niet, bewegen niet en worden vaak opgegeten door vogels en muizen. Als mensen diezelfde ecdysteroïden binnenkrijgen, bouwen ze volgens onderzoek van de WADA meer spieren op.

Raar allemaal.

Bron:
Indian J Med Res. 2018 Sep;148(3):334-40.

Meer:
Tongkat Ali helpt hypogonadale mannen, concludeert metastudie (7-12-2023)
Over Tongkat Ali, training en seks (25-3-2023)
Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag (17-10-2021)
Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel en spierkracht in sportieve vijftigplussers (31-7-2013)
Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel (24-6-2013)


Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen De proseksuele werking van saffraan Geen zin in seks? Doet u misschien aan duursport?

Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen
Dille is al eeuwen in gebruik in de Europese en Zuid-Aziatische keuken. Traditionele genezers gebruiken thee van dillezaadjes tegen slapeloosheid.

De proseksuele werking van saffraan
Suppletie met saffraan heeft een proseksuele werking, vooral wat betreft seksuele opwinding.

Geen zin in seks? Doet u misschien aan duursport?
Amerikaanse onderzoekers ondervroegen meer dan duizend mannelijke duursporters, die allemaal ouder waren dan 18.