Opgepoetst: 23-5-2019
Opgeladen: 20-4-2011
Opgeborgen in: Plantensteroïden, Ongewone anabole middelen
Translation: Brassinosteroids are anabolic (2-6-2011)

Brassinosteroïden zijn anabool

Onderzoekers van Rutgers University hebben ontdekt dat een groep plantaardige steroidhormonen een anabool effect heeft op dierlijke spiercellen. We hadden al anabole ecdysteroïden - en nu hebben we ook anabole brassinosteroïden. Wij van Ergogenics hadden al een donkerbruin vermoeden...

Brassinosteroïden
Brassinosteroïden zijn plantenhormonen. Je ziet er eentje hieronder. Brassinosteroïden spelen in planten net zo'n cruciale rol als de steroidhormonen in ons lichaam. [Vitam Horm. 2002;65:195-223.] Je vindt brassinosteroïden vooral in jonge bladeren, kiemen, pollen en zaden.

In de landbouw gebruiken sommige boeren brassinosteroïden als groeibevorderaar. Ze werken vooral goed als boeren weinig mest en bestrijdingsmiddelen gebruiken, leert de ervaring. Onderzoekers denken niet dat brassinosteroïden de output van een hoogtechnologische landbouw als die van ons nog verder kunnen verhogen, maar in landen als India en China gebruiken boeren brassinosteroïden met succes als groeibevorderaar voor planten.

Brassinosteroïden zijn anabool
Omdat onderzoekers zeker willen weten dat die plantenhormonen niet gevaarlijk zijn voor mensen, doen ze proeven met cellen en proefdieren. Daaruit blijkt dat brassinosteroïden vooral positieve gezondheidseffecten hebben. Ze beschermen cellen bijvoorbeeld tegen het mazelenvirus [Antivir Chem Chemother. 2002 Jan;13(1):61-6.] en het herpesvirus [Antivir Chem Chemother. 2000 Jan;11(1):71-7.].

Volgens geruchten zijn de effecten van brassinosteroïden zo positief dat onderzoekers die de gezondheidseffecten van brassinosteroïden bestuderen de plantenhormonen als supplement zijn gaan gebruiken.

Studie
Hoe de onderzoekers van Rutgers University op het idee kwamen om de anabole werking van brassinosteroïden te bestuderen, vertelt hun publicatie, die is verschenen in de Journal of Medicinal Chemistry, niet.

"In the previous study we found that orally applied (22S,23S)-28-homobrassinolide produced significant anabolic effects and improved physical fitness in healthy animals with minimal androgenic effects", schrijven ze.

De onderzoekers gooiden 9 brassinosteroïden bij spiercellen van ratten in reageerbuizen. Sommige daarvan komen in de natuur voor, andere niet.

Resultaten
Hieronder zie je wat de brassinosteroïden in een concentratie van 10 micromol deden met de opbouw en afbraak van eiwitten. De tweede figuur vergelijkt de anabole werking van de componenten 1 en 2 met die van IGF-1, de derde figuur vergelijkt hun antikatabole werking met die van insuline.


Brassinosteroïden zijn anabool


Brassinosteroïden zijn anabool


Brassinosteroïden zijn anabool


Brassinosteroïden zijn anabool


Brassinosteroïden activeren de adrenergic receptor alpha 1d in de spiercellen, maar ook met het anabole signaalmolecuul Akt en de trancriptiefactor MyoD. Dat brassinosteroïden in micromolaire concentraties hypertrofie kunnen bewerkstelligen is dus goed mogelijk - als ze tenminste een 6-ketogroep en 22-alpha,23-alpha-hydroxylgroepen hebben.

Als dat maar goed gaat
Brassinosteroïden zijn duur. Als brassinosteroidsupplementen ooit nog een hype worden, dan geven we je op een briefje dat er malloten zullen zijn die goedkope en onwerkzame brassinosteroïden in hun producten gaan stoppen. Die supplementen hebben bovendien misschien gevaarlijke bijwerkingen. Sommige brassinosteroïden zijn in werkzame concentraties giftig voor cellen, ontdekten de onderzoekers. Dat belooft wat.


Brassinosteroïden zijn anabool


Bron:
J Med Chem. 2011 Jun 23;54(12):4057-66.

Meer:
Dianabol voor aardappels, brassinosteroïden voor bodybuilders (12-2-2011)


Gemodificeerde ecdysteroiden met meer anabole werking

De anabole werking van tomatidine versus die van ursolic acid

Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie

Gemodificeerde ecdysteroïden met meer anabole werking
De anabole werking van deze dingen is in reageerbuizen drie keer groter dan die van reguliere ecdysteroïden.

De anabole werking van tomatidine versus die van ursolic acid
Tomatidine werkt op dezelfde manier als ursolic acid, een soortgelijke natuurlijke stof. Ook met een vermoede anabole werking.

Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie
Duitse biochemici hebben opgehelderd hoe ecdysterone spiervezels groter en sterker maakt - en denken dat het natuurlijke anabool ouderen kan helpen om hun spieren sterk te houden.