Opgeladen: 12-9-2022
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Insuline, glucose & insulineversterkers
Translation: Vitamin D supplement protects diabetic DNA from free radicals (13-9-2022)

Supplement met vitamine D beschermt DNA diabeten

Suppletie met vitamine D heeft een subtiel maar positief effect op de insuline-gevoeligheid, schreven we al een paar keer. Het positieve gezondheidseffect van extra vitamine D is voor mensen met type-2-diabetes groter dan je op basis daarvan zou vermoeden. Bij diabeten vermindert vitamine D-suppletie de schade aan DNA door agressieve moleculen.


Supplement met vitamine D beschermt DNA diabeten


Studie
In 2019 publiceerden diabetologen van de Medical University in het Poolse Lodz een humane studie waaraan 92 45-plussers met een beroerde vitamine D-status meewerkten. Een deel van de proefpersonen had type-2 diabetes, maar gebruikte nog geen insuline. Een ander deel van de proefpersonen had geen diabetes.

De Polen verdeelden hun proefpersonen in 2 groepen. In elke groep zaten zowel diabeten als niet-diabeten. De ene groep kreeg gedurende 3 maanden elke dag een supplement met 2000 IE vitamine D3, de andere niet. De controlegroep kreeg overigens geen placebo.

Vlak voor en vlak na de suppletieperiode bestudeerden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
Suppletie met vitamine D krikte uiteraard de vitamine D-spiegel omhoog - tot in het voor artsen acceptabele gebied. Dat gebeurde zowel bij de proefpersonen met diabetes als bij de gezonde proefpersonen.


Supplement met vitamine D beschermt DNA diabeten


Suppletie met vitamine D verlaagde bij zowel de gezonde proefpersonen als de diabeten de activiteit van het enzym formamidopyrimidine DNA glycosylase [Fpg]. Fpg repareert beschadigd DNA. De afname indiceert dat door suppletie met vitamine D er ook minder DNA-schade te repareren was.

Bij de proefpersonen met diabetes verminderde suppletie met vitamine D bovendien de activiteit van weer een ander reparatie-enzym, endonuclease III [Nth].

De Polen bepaalden de activiteit van de enyzmen in bloedcellen. Ze testten ook de DNA-beschadigende werking van het bloed als geheel met het comet assay. Bij de diabeten verminderde suppletie met vitamine D ook die scores.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.Supplement met vitamine D beschermt DNA diabeten


Conclusie
"The reduction of DNA damage by vitamin D suggest that this vitamin may reduce oxidative stress resulting from hyperglycemia", resumeren de Polen.

"Moreover, our results suggest that patients with type-2 diabetes may benefit more from supplementation with vitamin D than the general population."

Bron:
Int J Mol Sci. 2019 Jun 13;20(12):2891.

Meer:
De antidiabete werking van vitamine D (9-9-2022)
Glucosespiegel niet onder controle? Misschien helpt vitamine D (8-9-2022)
Supplement met vitamine D houdt diabetes type-2 op afstand (7-3-2022)


Met elk handje walnoten dat je dagelijks eet, halveert je kans op diabetes

Diabetes beter onder controle met taurine

Zoetstof sucralose vermindert gevoeligheid voor insuline | Humane studie

Met elk handje walnoten dat je dagelijks eet, halveert je kans op diabetes
Epidemiologie.

Diabetes beter onder controle met taurine
Suppletie met taurine kan diabeten misschien helpen om hun glucosespiegel beter onder controle te houden. Metastudie.

Zoetstof sucralose vermindert gevoeligheid voor insuline | Humane studie
Sucralose, een synthetische zoetstof die duizend keer zoeter is dan suiker, veroorzaakt bij gezonde mensen verschijnselen die doen denken aan een voorstadium van diabetes type-2.