Opgeladen: 16-9-2020
Opgeborgen in: Zoetstoffen, Insuline & glucose, Vetzuchtepidemie
Translation: Sweetener sucralose reduces insulin sensitivity | Human study (17-9-2020)

Zoetstof sucralose vermindert gevoeligheid voor insuline | Humane studie

Sucralose, een synthetische zoetstof die duizend keer zoeter is dan suiker, veroorzaakt bij gezonde mensen verschijnselen die doen denken aan een voorstadium van diabetes type-2. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Yale in Cell Metabolism. Hoewel de proefpersonen niet echt ziek werden, waren de uitkomsten zo verontrustend dat de universiteit de onderzoekers adviseerde om hun studie te staken.

Studie
De onderzoekers verdeelden 45 gezonde proefpersonen in drie groepen. Elke groep kwam gedurende een periode van 2 weken 7 keer naar het lab van de onderzoekers, en dronk dan een softdrink van 355 milliliter.

De proefpersonen in de ene groep dronken een product met 60 milligram van de zoetstof sucralose [LCS]. De andere groep dronk een product met 30 gram sucrose [gewoon tafelsuiker dus] [Sugar]. De proefpersonen in de derde groep dronken een product met 60 milligram sucralose plus 31 gram maltodextrine [Combi].

De chemische structuur van sucralose, ook bekend als E955, lijkt sprekend op die van sucrose. Op een drietal plaatsen heeft sucralose echter chloorgroepen die bij sucralose ontbreken. Door die chloorgroepen is sucralose volgens sommige studies duizend keer zoeter dan sucrose.

Resultaten
De softdrinks hadden geen effect op de glucosehuishouding van de proefpersonen. Toen de onderzoekers na 2 weken de proefpersonen een partij glucose gaven, verdween die in alle groepen net zo snel uit het bloed als voor de periode van 2 weken. Wat dat betreft waren de softdrinks dus veilig.

Dat beeld veranderde toen de onderzoekers keken naar de hoeveelheid insuline die na de toediening van de glucose in het bloed van de proefpersonen aanwezig was. Die was significant groter bij de proefpersonen die softdrinks met maltodextrine plus sucralose hadden gekregen.


Zoetstof sucralose vermindert gevoeligheid voor insuline | Humane studie


Dat impliceert dat de combinatie van sucralose en een snel opneembare koolhydraat het lichaam ongevoeliger maakt voor insuline.

De onderzoekers zagen ook dat bij een aantal proefpersonen de combinatie van sucralose en een snel opneembare koolhydraat leidde tot een verhoogde insuline 's ochtends vroeg, nog voordat de proefpersonen hadden ontbeten. Ook dat wijst op een verminderde gevoeligheid voor insuline.


Zoetstof sucralose vermindert gevoeligheid voor insuline | Humane studie


Mechanisme
Zoetstoffen als sucralose interacteren in de mond, in de darmen en wellicht op nog veel meer andere plaatsen in het lichaam, met de sweet receptors T1R2/T1R3. Die receptoren zijn is eigenlijk bedoeld voor glucose en andere natuurlijke suikers. Ze regelen de opname van suikers door de dunne darm.

De onderzoekers speculeren dat via deze receptoren sucralose het lichaam kan aanzetten om snel opneembare suikers nog sneller op te nemen - waardoor het evenwicht tussen glucose en insuline ontregeld raakt en de gevoeligheid voor insuline vermindert.

Conclusie
"These results [...] suggest that sucralose consumption alters the metabolism of simultaneously consumed glucose to rapidly produce deleterious effects on metabolic health", schrijven de onderzoekers.

"Similar exposure durations almost certainly occur in freely living humans, especially if one considers the consumption of a diet drink along with a meal. This raises the possibility that the combination effect may be a major contributor to the rise in the incidence of type 2 diabetes and obesity."

"If so, the addition of low calorie sweeteners to increase the sweetness of carbohydrate-containing food and beverages should be discouraged and consumption of diet drinks with meals should be counseled against."

Bron:
Cell Metab. 2020 Mar 3;31(3):493-502.e7.

Meer:
Mensen die light-producten gebruiken zijn dikker (5-9-2017)
Eerder dood met light (2-12-2008)


Zo maken industrieel geproduceerde voedingsmiddelen je dik Chemicalien in het drinkwater en voedingsmiddelen maken ons dik Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden

Zo maken industrieel geproduceerde voedingsmiddelen je dik
Als je alle gezonde voedingsmiddelen in je dieet vervangt door de kant-en-klare ultra processed foods van de voedingsindustrie, eet je dagelijks 500 kilocalorieïn meer dan als je uitsluitend niet-intensief bewerkte voedingsmiddelen eet.

Chemicaliën in het drinkwater en voedingsmiddelen maken ons dik
Dierstudies deden al vermoeden dat PFASs ervoor zorgen dat we vetreserves niet meer goed kunnen afbreken. Amerikaanse onderzoekers publiceerden de eerste humane studie die deze verdenking bevestigt.

Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden
Dat blijkt uit een onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waar onderzoekers tussen 2012 en 2016 de producten van fast food-ketens nauwgezet hebben gemonitord.