Opgeladen: 2-8-2018
Opgeborgen in: Vetzuchtepidemie
Translation: Fast food chains are upping the calories in their products (3-8-2018)

Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden

Het fast food dat de grote ketens op dit moment aan hun klanten verkopen is nu nog ongezonder dan het vijf jaar geleden al was. Dat blijkt uit een onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waar onderzoekers tussen 2012 en 2016 de producten van fast food-ketens nauwgezet hebben gemonitord.

Studie
Gezondheidswetenschappers van de universiteit van Auckland monitorden de omvang en de samenstelling van 5468 soorten fast food die in Nieuw-Zeeland door in totaal 10 fast food-ketens werden verkocht.

Resultaten
In de bestudeerde periode werden de porties een beetje groter, [Figuur] en gingen de producenten nog een beetje meer vet en suikers gebruiken - waardoor de hoeveelheid energie per gram fast food verder toenam. [Figuur]

Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden


Het gevolg van die twee tendensen zie je hieronder. De toch al aanzienlijke hoeveelheid kilocalorieën per serving nam tussen 2012 en 2016 toe met 13 procent.


Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geledenVoor zout - eigenlijk: natrium - lag de situatie iets genuanceerder. De fast food-ketens hadden de samenstelling van een aantal producten verlaagd. Daardoor nam de hoeveelheid natrium per gram fast food niet toe, en was er zelfs een tendens tot afname. [Figuur] Maar omdat de portiegrootte toenam, leverde in 2016 een serving 11 procent meer natrium dan in 2012.


Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geledenConclusie
"In conclusion, New Zealand fast foods have become larger and more energy dense over the past 5 years", resumeren de onderzoekers. "Lower sodium concentration in new and reformulated products has been offset by overall increases in serve size."

Bron:
Nutr J. 2018 Jul 9;17(1):65.

Meer:
Hoe meer rommel van de voedingsindustrie je eet, hoe groter je kans op kanker (3-3-2018)
Van eten in restaurants word je net zo snel dik als van fast food (24-7-2015)
Er zitten meer kilocalorieën in je eten dan je denkt (5-3-2013)


Van de voedingsindustrie mag niemand weten hoe slecht suiker is
Dit stuk dateert uit 2003. Maar het is jammer genoeg nog steeds actueel.

Fast food maakt je leven minder plezierig
Hoe groter de rol is die fast food in je leven speelt, des te minder kun je van je leven genieten. Dat ontdekten Canadese psychologen.

Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maakt
Als je veel suiker binnenkrijgt word je nog sneller dik dan als je veel glucose consumeert. Dat komt omdat fructose - een bestanddeel van suiker - je lui maakt, en ervoor zorgt dat je minder beweegt. Dierstudie.