29.10.2012

Student haalt betere cijfers door krachttraining

Hoe vaker per week studenten in het krachthonk trainen met gewichten, hoe beter zijn hun cijfers. Dat concluderen onderzoekers van de University of Texas at Austin in een studie die is verschenen in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Sport & hersenen

Student haalt betere cijfers door krachttraining
Sporters - als je het vraagt aan iemand die niets van sport moet hebben - hebben grote spierballen, maar weinig hersenen. Toch is volgens studies intensieve fysieke training alleen maar goed voor je hersenen. Een leefstijl met dagelijkse zware inspanning vermindert bijvoorbeeld de kans op de ziekte van Parkinson, in mensen die een matig-intensief trainingsprogramma volgen laten stoppen processen van veroudering in de hersenen en na een korte inspanning van een half uur verwerken de hersenen informatie beter.

Studie
De onderzoekers kenden die literatuur, en vroegen zich of ze een verband konden vinden tussen het cijfergemiddelde van studenten aan een Amerikaanse universiteit en het aantal keer per week dat die studenten trainden in een krachthonk. Krachttraining is nu eenmaal de vorm van inspanning waarvan je op de wat langere termijn de sterkste positieve effecten op de mentale gezondheid verwacht.

Resultaten
De tabel hieronder vertelt je dat er inderdaad zo'n verband is. De studenten die gemiddeld een A haalden (het hoogste cijfer in het Amerikaanse onderwijssysteem) trainden vaker dan studenten die gemiddeld een B haalden. Studenten die gemiddeld een B haalden trainden weer vaker dan studenten die niet verder kwamen dan een C, D of F.


Student haalt betere cijfers door krachttraining


Student haalt betere cijfers door krachttraining


Op papier doen universiteiten veel moeite om sportactiviteiten onder studenten te stimuleren, maar daarvan zagen de onderzoekers weinig terug. Studenten gaan niet vaker krachttrainen naarmate ze langer rondlopen op de universiteit, ontdekten ze. Zeker omdat krachttraining het cijfergemiddelde verhoogt is dat spijtig.

Conclusie
"Special interventions are urgently needed to promote strength exercise among university students given that student weekly strength exercise engagement was not increased at the first four years in higher education", besluiten de onderzoekers. "In essence, research has noted that any changes made at this stage of life are likely to be kept for a long time. Thus, every effort is needed to improve student strength exercise in higher education."

Bron:
J Strength Cond Res. 2013 Jul;27(7):1988-93.

Meer:
Na training functioneren je hersenen beter (18-5-2012)