Opgeladen: 16-1-2019
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Breinversterkers, In de pijplijn
Translation: New omega-3 analog sn1-DHA-LPC improves memory (17-1-2019)

Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen

Amerikaanse wetenschappers van de University of Illinois experimenteren met een nieuw type omega-3-supplement, dat de concentratie omega-3-vetzuren in de hersenen kan verhogen op een manier die met reguliere visolie en krillolie niet haalbaar is. De Amerikanen publiceerden in Scientific Reports een dierstudie waarin ze het geheugen van muizen met sn1-DHA-LPC fors konden verbeteren.

DHA-LPC
Omega-3-vetzuren als DHA zijn nu in twee vormen op de markt: als vet in de traditionele visoliecapsules, en als fosfolipide in krillolie. In die fosfolipide - de onderzoekers spreken liever van lysophosphatidylcholine [LPC] - zit het visvetzetzuur meestal op de sn2-positie. In die vorm worden visvetzuren beter opgenomen dan in de vorm van visolie. Meer daarover lees je hier.

De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat LPC-visvetzuren nog beter worden opgenomen als de vetzuren op de sn1-locatie van het molecuul zitten.


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen


De onderzoekers zijn daarvan, na een aantal studies, inmiddels zo sterk overtuigd dat ze op patent [United States Application US20180325924] hebben aangevraagd op het gebruik van sn1-visvetzuur-LPC-moleculen als vehikels om visvetzuren beter te laten opnemen. Die kunnen misschien worden ingezet tegen depressie, denken ze. [J Lipid Res. 2019 Mar;60(3):566-578.]

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 4 groepen muizen. De eerste groep kreeg gedurende 30 dagen standaardvoer [Control].

De tweede groep kreeg dagelijks DHA als vrij vetzuur toegediend via de orale route [Free DHA]. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 350-450 milligram DHA gekregen.

Muizen in een derde en vierde groep kregen dagelijks via dezelfde route dezelfde dosis DHA, maar dan in de vorm van respectievelijk sn1- en sn2-DHA-LPC.

Resultaten
Bij de proefdieren die DHA kregen, steeg de concentratie DHA in de hersenen niet. Suppletie met sn1- en sn2-DHA-LPC verhoogde de concentratie DHA in de hersenen echter wel.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen


Na een maand suppletie zetten de onderzoekers de muizen 5 dagen achtereen een paar minuten in een aquarium, waarin een platform was verstopt. Muizen houden niet van zwemmen, en voelen zich beter als ze op een platform kunnen rusten. De suppletie had geen invloed op de tijd die de muizen nodig hadden om het platform te vinden [linksonder].

Maar toen de onderzoekers de muizen, nadat die hadden geleerd waar het platform zich bevond, nog eens in het water zetten, vonden de muizen die DHA hadden gekregen het platform net zo snel terug als de dieren die geen actieve stoffen hadden gekregen. De sn1- en sn2-DHA-LPC-muizen vonden dat platform daarentegen wel sneller [rechtsonder].

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen


De onderzoekers herhaalden dat experiment, maar dit keer met slechts twee groepen muizen. De ene groep kreeg sn1-DHA-LPC, de andere sn2-DHA-LPC. De eerstgenoemde groep presteerde beter.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen


Mechanisme
In sommige delen van de hersenen, zoals de cortex en hippocampus, vonden de onderzoekers een verhoogde activiteit van het 'hersenhormoon' BDNF bij de proefdieren die sn1- en sn2-DHA-LPC hadden gekregen. Da's niet zo raar, want DHA activeert BDNF.

BDNF laat hersencellen zich verder ontwikkelen en nieuwe verbindingen met elkaar vormen, waardoor hersenen meer informatie kunnen vastleggen.


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen


Bron:
Sci Rep. 2017 Sep 12;7(1):11263.

Meer:
Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers (11-1-2019)
Visoliecapsules verminderen agressie binnen zes weken (8-1-2019)
Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen (21-11-2016)


Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering Visoliesuppletie houdt je jong van geest

Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken
Suppletie met een forse dosis visolie kan een milde depressie binnen drie weken volledig wegpoetsen.

Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering
Net zoals je spieren slinken als je veroudert, zo krimpen je hersenen met het klimmen van de jaren. Mogelijke gevolgen van die afname zijn dementie en de ziekte van Alzheimer.

Visoliesuppletie houdt je jong van geest
Als je wat oudere proefdieren visolie geeft, dan worden hun hersenen jonger. De dieren worden nieuwsgieriger en staan meer open voor nieuwe indrukken.