Opgeladen: 6-8-2016
Opgeborgen in: Depressie, Visolie
Translation: Mild depression disappears after taking fish oil for three weeks (15-11-2016)

Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken

Suppletie met een forse dosis visolie kan een milde depressie binnen drie weken volledig wegpoetsen. Tot die slotsom komen Amerikaanse psychiaters in een kleine studie, die is verschenen in Psychiatry Research. Twee dozijn depressieve studenten werkten als proefpersoon aan het onderzoek mee.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 23 studenten, die allemaal leden aan een milde depressie. Twaalf daarvan kregen 21 dagen elke dag een supplement met 1000 milligram EPA en 400 milligram DHA. Als je die hoeveelheid omega-3-vetzuren uit goedkope visoliecapsules haalt, dan heb je dagelijks ongeveer vijf tot zes 1 gram-capsules nodig.

De overige 9 studenten slikten een placebo.

Voordat de suppletie begon en op de dag dat de studenten hun laatste capsule slikten, bepaalden de onderzoekers de depressiviteit van de studenten aan de hand van Beck Depression Inventory. Dat is een lijst van 21 vragen waarop je in het aller-aller-aller-aller-aller-ergste geval maximaal 63 punten kunt scoren, en in het aller-aller-aller-aller-aller-beste geval 0.


Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie wekenResultaten
De scores van de proefpersonen die omega-3-vetzuren slikten verminderden 16 naar 11. Dat betekent dat ze van lichtdepressieve individuen veranderden in normale personen. De mannelijke en de vrouwelijke proefpersonen reageerden even goed op het supplement.


Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie wekenDe onderzoekers verdeelden de groepen depressieve symptomen in twee groepen - een somatic vegetative subscale en een cognitive affective subscale. Tot eerste groep symptomen horen bijvoorbeeld een gebrek aan energie, slaapproblemen, verminderde eetlust, concentratieproblemen, vermoeidheid, pessimisme en een gebrek aan zin in seks.

Onder de tweede groep symptomen vallen onder meer verdriet, schuld, een hekel hebben aan jezelf, zelfkritiek, zelfmoordgedachten, gebrek aan interesse en besluiteloosheid.


Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie wekenDe suppletie verminderde beide groepen symptomen, maar alleen de afname van de cognitive affective symptomen was statistisch significant.

Conclusie
"This study is the first to demonstrate the positive psychological effects of short-term low doses of long-chain omega-3 poly-unsaturated fatty acids supplementation on undergraduate students with depression", schrijven de onderzoekers.

"The nature of the dose, equivalent to two fatty fish meals per week, is something that could easily be modified in the diet of undergraduate students. A larger study is needed to examine these effects and other potential dietary strategies."

Bron:
Psychiatry Res. 2015 Sep 30;229(1-2):485-9.

Meer:
Metastudie: alleen visolie met veel EPA effectief tegen depressie 5-3-2014)
Krillolie maakt slimmer en voorkomt depressie (21-12-2013)
Langdurig gebruik visolie-capsules voorkomt depressie (19-6-2007)


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie
Mensen met een depressie voelen zich beter als ze gaan trainen met gewichten.

Dierstudie: Q10 verzacht psychologische stress, bestrijdt misschien depressie
Suppletie met Q10 verzacht psychologische stress. Dierstudie.

Zelfmoordenaars hebben lage testosteronspiegel
Humane studie suggereert antidepressieve werking van testosteron.