Opgepoetst: 23-8-2022
Opgeladen: 2-5-2013
Opgeborgen in: Depressie, Krachttraining
Translation: Intensive weight training helps fight depression (5-6-2013)

Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie

Mensen met een depressie voelen zich beter als ze gaan trainen met gewichten. Dat ontdekten onderzoekers van Harvard Medical School in de jaren negentig. Hoe zwaarder de gewichten waarmee de proefpersonen trainden, hoe groter de afname van de depressie.


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie


Depessie & beweging
In de tweede helft van de jaren negentig was al bekend dat intensieve vormen van lichaamsbeweging depressie kunnen verlichten.

Het gros van dat onderzoek betrof depressieve mensen die gingen hardlopen en in enkele weken een aanmerkelijke verbetering lieten zien. In die studies was geen sprake van volledige genezing van een depressie. Ze toonden wel aan dat iemand met een matige depressie die niet meer goed functioneert door beweging kan veranderen in iemand met een lichte depressie die weer aan het werk kan.

De Hardvardianen konden slechts twee studies vinden waarin onderzoekers depressieve mensen lieten krachttrainen. [Compr Psychiatry. 1989 Jul-Aug;30(4):324-31.] [Consult Clin Psychol. 1987 Oct;55(5):748-54.]

Het effect van krachttraining in die twee studies overtrof het gemiddelde effect van de studies waarin onderzoekers hun proefpersonen lieten hardlopen.


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie


Studie
De Harvardianen deden die studies nog eens dunnetjes over. Ze gebruikten 15 zestigplussers met een depressie, die overigens niet onder behandeling van een psychiater waren, als proefpersoon. Een vergelijkbare groep van 17 zestigplussers fungeerde als controlegroep.

In de 10 weken die het experiment duurde, trainden de proefpersonen 3 keer per week, en deden dan 5 oefeningen waarmee ze hun belangrijkste spiergroepen trainden - de bench-press, lat-pulldown, leg-press, leg-extension en leg-curl. Van elke oefening deden de deelnemers 3 sets van 8 reps.

Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie
De onderzoekers stimuleerden de proefpersonen om te trainen met 80 procent van het gewicht waarmee nog net 1 rep mogelijk was [de 1RM]. Elke workout duurde ongeveer 45 minuten en werd afgesloten met strek-oefeningen.

Resultaten
Toen de 10 weken voorbij waren, waren de proefpersonen die hadden getraind in betere doen dan de proefpersonen in de controlegroep. De Exercise-groep scoorde na de 10 weken beter op de Beck Depression Inventory [BDI] en de Hamilton Rating Scale For Depression [HRSD].

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie


De onderzoekers hielden bij met hoeveel gewicht de proefpersonen trainden. Gemiddeld trainden de proefpersonen met 78 procent van hun 1RM.

De onderzoekers ontdekten dat de proefpersonen hun depressie verder konden terugdringen naarmate ze met zwaardere gewichten trainden.


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie


Conclusie
De onderzoekers zijn te spreken over de uitkomst van hun studie. De gemeten positieve effecten zijn sterk, en zorgen voor een aanmerkelijke verbetering van de kwaliteit van leven.

"This study demonstrates the efficacy of progressive resistance training as an antidepressant in depressed community-dwelling elders, with improvements in depressive symptoms, strength, morale, and quality of life", schrijven de onderzoekers.

"Future research is required to determine the duration of the antidepressant effect, its efficacy in an unsupervised setting, its applicability to different subtypes of depression in larger samples, and its risks and benefits in comparison to drug treatment among aged individuals."

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 1997 Jan;52(1):M27-35.

Meer:
Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten (2-8-2022)
Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week (15-11-2019)
Anabole steroïden ondergraven het positieve effect van krachttraining op de hersenen (27-9-2014)


Krachttraining verdrijft lusteloosheid

Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker

Stop met tobben, ga krachttrainen

Krachttraining verdrijft lusteloosheid
De smoes "ik heb geen energie om te trainen" is wetenschappelijk ontkracht.

Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker
Zestigplussers die gaan krachttrainen worden niet alleen fysiek sterker maar gaan ook mentaal beter functioneren.

Stop met tobben, ga krachttrainen
Ben je nogal tobberig? Ben je vaak gespannen, ongerust of bezorgd? Krachttraining helpt.