Opgeladen: 8-1-2019
Opgeborgen in: Visolie, Psychologie, Breinversterkers
Translation: Fish oil capsules reduce aggression within six weeks (9-1-2019)

Visoliecapsules verminderen agressie binnen zes weken

Visoliecapsules verminderen agressie binnen zes weken
Als je capsules met visolie slikt, dan word je binnen zes weken minder agressief. Dat ontdekten Franse onderzoekers van de universiteit van Grenoble in een experiment waaraan een kleine tweehonderd vrijwilligers als proefpersoon meewerkten.

Studie
De onderzoekers verdeelden 194 proefpersonen van 18-45 jaar in 2 groepen. Gedurende 6 weken kreeg de ene groep een supplement met visolie, en de andere een placebo.

Voor en na de zes weken bepaalden de onderzoekers de agressie van de proefpersonen met een gestandaardiseerde vragenlijst. Daarop stonden uitspraken als "If I have to resort to violence to protect my rights, I will" en "Given enough provocation, I may hit another person". De studiedeelnemers moesten vervolgens aangeven of ze het daarmee eens waren.

De laagst mogelijke score was 1: extremely uncharacteristic of me. De hoogst mogelijke score was 5: extremely characteristic of me.

Resultaten
Na 6 weken toediening van de visolie of de placebo's waren de agressiescores in de experimentele en controlegroep respectievelijk afgenomen en constant gebleven.


Visoliecapsules verminderen agressie binnen zes weken


Zeurdingetje
De proefpersonen in de experimentele groep slikten elke dag 2 capsules met visolie, en in elke capsule zat 319 milligram DHA en 386 milligram EPA. Dagelijks consumeerden de proefpersonen dus 638 milligram DHA en 772 milligram EPA. Da's 1410 milligram omega-3-vetzuren.

Met zo'n dosis is die placebogroep nutteloos, zou je denken. Als je in de experimentele groep zit, dan merk je dat toch? De onderzoekers schrijven echter dat de proefpersonen niet konden raden in welke groep ze zaten.

Conclusie
"This experiment suggests that omega-3 administration may reduce physical aggression in the general population", resumeren de onderzoekers. "This is an important positive effect of omega-3 supplements, in addition to their many other positive benefits."

Bron:
Psychiatry Res. 2018 Mar;261:307-11.

Meer:
Zo beschermen omega-3-vetzuren de hersenen (26-8-2017)
Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken (6-8-2016)
Zeven jaar na toediening beschermt visolie nog steeds tegen psychoses (20-8-2015)


Visolie maakt eerlijk Visoliesuppletie houdt je jong van geest Minder pijn door visolie

Visolie maakt eerlijk
Hoe meer omega-3-vetzuren in je bloed circuleren, hoe eerlijker je bent.

Visoliesuppletie houdt je jong van geest
Als je wat oudere proefdieren visolie geeft, dan worden hun hersenen jonger. De dieren worden nieuwsgieriger en staan meer open voor nieuwe indrukken.

Minder pijn door visolie
Presteren op hoog niveau doet nu eenmaal pijn, en dus zoeken sporters, goeroes en wetenschappers naar middelen die prestaties verbeteren doordat ze pijn verminderen. Dierstudie.