Opgeladen: 11-1-2019
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer, Ginkgo biloba, Omega-3-vetzuren, B-vitamines
Translation: Older than 60? Supplementation with fish oil, Ginkgo and B vitamins protects your brain (12-1-2019)

Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers

Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers
Een flinke dagelijkse dosis omega-3-vetzuren en B-vitamines, aangevuld met Ginkgo biloba, lijkt de hersenen van zestigplussers te beschermen tegen veroudering. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Roehampton in Londen in een gesponsorde studie.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met twee groepen vrouwen die 60 jaar of ouder waren. Elke groep bestond uit ongeveer een dozijn vrouwen.

Gedurende een half jaar slikte de ene groep elke dag 4 capsules van het supplement Efalex Active 50+. De producent van dat supplement, het Britse Efamol, [efamol.com] sponsorde het onderzoek.

De suppletie leverde dagelijks 1 gram DHA, 160 milligram EPA, 240 milligram Ginkgo biloba, 60 milligram phosphatidylserine, 20 milligram alpha-tocoferol, 1 milligram foliumzuur en 20 microgram vitamine B12.

De andere groep slikte een placebo.

Voor en na de suppletieperiode lieten de onderzoekers de vrouwen cognitieve tests maken, waarbij ze onder meer de geheugenfuncties en reactiesnelheid van de proefpersonen bepaalden. Tevens bepaalden de onderzoekers een paar fysieke functies van de vrouwen.

Resultaten
De vrouwen die het supplementen kregen, konden zich na een half jaar bij een cognitieve test meer woorden herinneren dan de vrouwen in de placebogroep. Bij de vrouwen in de suppletiegroep nam bovendien de reactiesnelheid toe, terwijl die bij de vrouwen in de andere groep constant bleef. [Motor screening task response latency]


Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers

Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers


De suppletie zorgde er bovendien voor dat de snelheid waarmee de vrouwen spontaan liepen een beetje toenam, terwijl die bij de vrouwen in de placebogroep juist een beetje verminderde. Die snelheid is een merker voor de mentale gezondheid.


Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers


Conclusie
"It must be acknowledged that this pilot study was not adequately powered for direct comparisons between treatment groups, and effects were only seen in some of the primary outcomes", schrijven de onderzoekers in de laatste zinnen van hun publicatie.

"However, there were clear indications that supplementation improves cognition and mobility, which are of major importance in successful aging."

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2016 Feb;71(2):236-42.

Meer:
Door lichaamsbeweging kunnen hersenen zichzelf repareren en verjongen (7-6-2018)
Onderzoek onder 45-plussers: gezondere voeding betekent meer hersenen (22-5-2018)
Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering (25-6-2015)


Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie Zo beschermen omega-3-vetzuren de hersenen

Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren
Als je ervoor zorgt dat je via je voeding, en wellicht ook via supplementen, voldoende n-3-vetzuren binnenkrijgt, dan vergroot je de kans dat je stokoud wordt en tegelijkertijd gevrijwaard blijft van chronische aandoeningen als kanker en hart- en vaatziekten.

Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie
In walnoten, chiazaden, lijnzaad en nog meer plantaardige producten zit het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Als je daarvan te weinig binnenkrijgt, heb je misschien meer kans om te dementeren dan als er wel voldoende alfa-linoleenzuur in je voeding zit.

Zo beschermen omega-3-vetzuren de hersenen
Omega-3-vetzuren beschermen tegen depressie, klappen en valpartijen en nog veel meer. Japanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Hiroshima, achterhaalden hoe.