Opgeladen: 20-10-2018
Opgeborgen in: N-3-vetzuren, Levensverlenging & leefstijl, Langer leven door suppletie
Translation: N-3 fatty acids increase chance of successful aging (21-10-2018)

Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren

Als je ervoor zorgt dat je via je voeding, en wellicht ook via supplementen, voldoende n-3-vetzuren binnenkrijgt, dan vergroot je de kans dat je stokoud wordt en tegelijkertijd gevrijwaard blijft van chronische aandoeningen als kanker en hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een epidemiologische studie die onderzoekers van Tufts University publiceerden in BMJ.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 2622 volwassenen, die in de periode 1992-2015 hadden meegedaan aan de US Cardiovascular Health Study. Toen die studie van start ging waren de studiedeelnemers gemiddeld 74 jaar en gezond. Tijdens het onderzoek bepaalden de onderzoekers op meerdere momenten hoeveel van de n-3-vetzuren ALA, EPA, DPA en DHA de studiedeelnemers in hun bloed hadden.

Vervolgens keken de onderzoekers of de studiedeelnemers overleden of een chronische ziekte ontwikkelden. Ze keken onder meer naar kanker, hart- en vaatziekten en nier- en longaandoeningen. Wie oud wordt zonder zo'n chronische aandoening te ontwikkelen, veroudert succesvol.


Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren


Resultaten
Gedurende de periode dat de onderzoekers de studiedeelnemers volgden, verouderde 11 procent van de studiedeelnemers succesvol. De concentratie van het plantaardige n-3-vetzuur alfa-linoleenzuur in het bloed van de studiedeelnemers had geen invloed op het wel of niet succesvol verouderen.

Wel relevant was de concentratie van de visvetzuren EPA [verminderde de kans op onsuccesvol verouderen met een kwart], DHA [verminderde de kans op onsuccesvol verouderen met 18 procent] en de totale concentratie van EPA, DPA en DHA [verminderde de kans op onsuccesvol verouderen met 18 procent].


Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren


Conclusie
"These findings encourage the need for further investigations into plausible biological mechanisms and interventions related to n-3 polyunsaturated fatty acids for the maintenance of healthy ageing, and to support guidelines for increased dietary consumption of fish in older adults", resumeren de onderzoekers.

Bron:
BMJ 2018;363:k4067.

Meer:
Langer leven dankzij omega-3-vetzuren (3-1-2018)
Verzwakt, ziek en oud? EPA vermindert je kans op overlijden (30-12-2017)
Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker (18-12-2014)


Omega-3-vetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering

Metabole afwijking? Supplementen met visolie verbeteren insulinegevoeligheid

Visolie verlengt levensduur in dierstudie

Omega-3-vetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering
Omega-3-vetzuren remmen verouderingsprocessen in het bewegingsapparaat, ontdekten Italiaanse onderzoekers.

Metabole afwijking? Supplementen met visolie verbeteren insulinegevoeligheid
Bij mensen met een metabole afwijking - in de vorm van bijvoorbeeld overgewicht, een hoge bloeddruk, insulineresistentie of te veel triglyceriden in het bloed - kunnen supplementen met visolie de gevoeligheid voor insuline vergroten.

Visolie verlengt levensduur in dierstudie
Geef je visolie aan muizen met niet erg gezonde genen, dan leven ze beduidend langer. Geef je de muizen visolie en laat je ze tegelijkertijd fors minder eten, dan leven ze nog langer.