Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       Langer leven & suppletie       Visolie       Langer leven & psychologie    

2 2 - 0 9 - 2 0 0 9

  Omega-3-vetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering (Rejuvenation Res. 2009 Feb;12(1):25-32.)

Veroudering komt met minder gebreken als je meer omega-3-vetzuren in je bloed hebt. Tot die conclusie komen geriaters van de Second University of Naples in een studie onder dertienhonderd oudere Italianen. Omega-3-vetzuren remmen verouderingsprocessen in het bewegingsapparaat.

Omega-3-vetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering
De onderzoekers zijn op zoek naar voedingsingrepen die de verouderende bevolking van westerse landen gezond en zelfstandig houden. Ze vroegen zich af of omega-3-vetzuren misschien zo'n longevity-effect hebben. Om daar achter te komen bepaalden ze in het bloed van hun groep oudere Italianen - gemiddelde leeftijd: 69 jaar - de concentratie van een reeks voedingsvetzuren. Het oudste onderzoeksobject was 104.

Daarnaast onderzochten de geriaters hoe fit hun onderzoeksobjecten waren. Bij de eerste meting zagen de onderzoekers al dat de ouderen die fitter waren [>9] meer visvetzuren in hun bloed hadden dan ouderen die minder fit waren [ <9 ]. Dat vertelt de tabel hieronder.


Omega-3-vetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering


De onderzoekers volgden hun ouderen drie jaar lang, en hielden in die tijd bij of de ouderen lichamelijk achteruitgingen. na statistische bewerkingen ontstonden de gegevens die de tabel hieronder samenvat. Hoe kleiner de odds ratio, des te gunstiger is het effect van het vermelde vetzuur op het fysieke functioneren. Hoe kleiner de p, des te significanter is het effect.


Omega-3-vetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering


Hoe meer visvetzuren de onderzoekers in het bloed van de ouderen vonden, des te geringer was hun fysieke achteruitgang. Plantaardige omega-6-vetzuren hebben geen negatief effect, mits er ook maar veel visvetzuren in het lichaam van de ouderen circuleren.

In de regio waaruit de Italianen hun onderzoeksobjecten hebben gerecruteerd is de consumptie van vis betrekkelijk gering. De omega-3-vetzuren die de onderzoekers hebben gemeten komen waarschijnlijk dus niet uit vis, maar uit plantaardige bronnen als lijnzaad en walnoten. Daarin zit het omega-3-vetzuur alpha-linoleenzuur. Enzymen in het lichaam kunnen alpha-linoleenzuut omzetten in bioactieve omega-3-vetzuren EPA en DHA.

Hoe visvetzuren verouderingsprocessen in het bewegingsapparaat vertragen weten de onderzoekers niet. Ze speculeren dat de visvetzuren de katabole ontstekingsprocessen afremmen die tijdens het verouderingsproces steeds groter in ingrijpender worden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken