Opgeladen: 27-5-2016
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Dementie & Alzheimer
Translation: Diet with enough alpha-linolenic acid protects against dementia (10-8-2016)

Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie

In walnoten, chiazaden, lijnzaad en nog meer plantaardige producten zit het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Als je daarvan te weinig binnenkrijgt heb je misschien meer kans om te dementeren dan als er wel voldoende alfa-linoleenzuur in je voeding zit. Dat vertellen onderzoekers van de University of Tsukuba in Japan binnenkort in Clinical Nutrition.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens van ongeveer 7586 Japanners die tussen 1984-1994 40-74 jaar oud waren. In die periode analyseerden onderzoekers hoeveel omega-3-vetzuren er in hun bloed zaten.

In de periode 1994-2004 werden 315 studiedeelnemers dement. In hun studie vergeleken de onderzoekers de bloedsamenstelling van die studiedeelnemers met die van 630 deelnemers die niet dementeerden.

Resultaten

De onderzoekers konden geen verband vinden tussen de hoeveelheid DHA en EPA in het bloed van de studiedeelnemers en het wel of niet dementeren.


Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie


Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie


De hoeveelheid alfa-linoleenzuur in het bloed van de studiedeelnemers correleerde wel met de kans op dementie. De studiedeelnemers met relatief weinig alfa-linoleenzuur in hun bloed werden bijna twee keer vaker dement dan de studiedeelnemers met een hogere spiegel van het omega-3-vetzuur.

Een bijzonder hoge inname van alfa-linoleenzuur bood geen extra-bescherming tegen dementie, en de figuur hierboven suggereert zelfs dat het beschermende effect bij een zeer hoge inname afzwakt.

Alfa-linoleenzuur
Alfa-linoleenzuur is een essentieel vetzuur. Het zit in chiazaad, vlaszaad en vlaszaadolie, hennepolie, walnoten en raapzaadolie. Volgens de Europese EFSA zouden volwassenen dagelijks 2 gram alfa-linoleenzuur moeten binnenkrijgen. [The EFSA Journal. 2009; 1176, 111.] Zoveel alfa-linoleenzuur vind je in een eetlepel chiazaad.


Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie


Conclusie
"Serum proportions of alpha-linolenic acid were inversely associated with risk of 238 disabling dementia among Japanese", resumeren de onderzoekers. "This suggests that low alpha-linolenic acid intake may carry a potential risk of dementia."

"Although the causality needs to be confirmed by randomized control trials, we identified serum alpha-linolenic acid as a biomarker that predicts future dementia."

Bron:
Clinical Nutrition (2016), doi: 10.1016/j.clnu.2016.05.011.

Meer:
Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering (25-6-2015)
Verzadigd vet in vlees en zuivel versnelt mentale achteruitgang, onverzadigd vet in noten en olijfolie vertraagt het (4-11-2014)
Beter leren met supplementencocktail (27-9-2008)


Drie manieren om dementie en Alzheimer te voorkomen
Ga trouwen, doe aan intensieve lichaamsbeweging en zorg dat je elke dag een beetje visvetzuren binnenkrijgt.

Kerrie vertraagt tempo mentale veroudering met vijftig procent
Epidemiologie.

Twee appels per dag maken oude hersenen slimmer
Appels beschermen de aanmaak van acetylcholine in de hersenen van oude muizen.