Opgepoetst: 7-9-2022
Opgeladen: 10-10-2015
Opgeborgen in: Krachttraining, Psychoses
Translation: Strength training works as medicine for schizophrenia (21-11-2015)

Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie

Als mensen met schizofrenie twee keer per week een uurtje trainen in een sportschool of krachthonk vermindert de ernst van hun ziekte. Dat melden onderzoekers van de Federal University of Rio de Janeiro binnenkort in Revista Brasileira de Psiquiatria. Vooral recht-toe-recht-aan-krachttraining heeft positieve effecten in deze groep, maar ook een combinatie van cardio- en krachttraining werpt vruchten af.


Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie


Schizofrenie
Schizofenie is één van de ernstigste geestesziekten die de psychiatrie kent. Mensen met schizofrenie ontwikkelen realistische en vaak angstaanjagende hallucinaties, die zo ingrijpend zijn dat normaal functioneren niet meer mogelijk is.

Schizofreniepatiënten horen stemmen, zien en ruiken dingen die er niet zijn. Patiënten die zijn opgeslokt door hun droomwereld kunnen vaak niet helder meer denken, zijn hyperactief of vijandig, denken dat ze een messiasrol vervullen of over bovennatuurlijke vermogen beschikken, of leiden aan achtervolgingswaanzin.

Dat zijn, kort samengevat, de positieve symptomen van schizofrenie. Antipsychotica kunnen de hallucinaties onderdrukken.

Mensen met schizofrenie kunnen daarnaast ook negatieve symptomen vertonen. Ze trekken zich emotioneel en sociaal terug, ze voelen zich leeg, ze zijn passief en kunnen moeilijk abstract denken.

Bij veel schizofreniepatiënten komen positieve en negatieve symptomen in cycli. Cycli waarin negatieve symptomen domineren wisselen zich af met cycli waarin de positieve symptomen de overhand hebben. Een fase met positieve symptomen heet ook wel een psychose.

Antipsychotica bestrijden de negatieve symptomen van schizofrenie minder goed dan de positieve symptomen. Antipsychotica kunnen de negatieve symptomen soms ook verergeren.


Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie


Studie
De Brazilianen experimenteerden met 34 mensen met schizofrenie, bij wie de ziekte dankzij medicatie onder controle was. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 3 groepen.

Een controlegroep [CTRL, Control] deed tijdens de 20 weken die het experiment duurde helemaal niets.

Een tweede groep trainde 2 keer per week een uur met gewichten in een gym [Strength training]. Deze groep deed dus uitsluitend aan krachttraining. Gegevens over de opbouw van hun trainingsroutine vind je hier.

Ook de derde groep trainde 2 keer per week een uur. Die groep combineerde krachttraining met cardiotraining [Concurrent training]. Gegevens over de opbouw van hun trainingsroutine vind je hier.

Vlak voordat het experiment begon, halverwege en toen de periode van 20 weken voorbij was, legden de Brazilianen de proefpersonen de Positive and Negative Syndrome Scale-vragenlijst voor. Die meet de positieve en negatieve symptomen van schizofrenie. De beste score die je voor beide items kunt halen is 7, de slechtste 49.

De Positive and Negative Syndrome Scale-vragenlijst meet ook de mate van general psychopathology: een breed spectrum van psychologische symptomen waar praktisch iedereen wel eens last van heeft, zoals problemen met concentreren, onrust, schuldgevoelens en spanning. De beste score die je op het general psychopathology-item kunt halen is 16, de slechtste 112.

Resultaten
Bij de controlegroep veranderden de scores niet.


Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie


Bij de twee experimentele groepen verbeterden de scores. Vooral de patiënten die aan krachttraining deden knapten op. Dat zie je hieronder.


Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie


Ook bij de proefpersonen die krachttraining hadden gecombineerd met cardio was sprake van een verbetering. Die was echter minder uitgesproken dan bij de patiënten die alleen aan krachttraining hadden gedaan.


Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie


Verklaring
De onderzoekers weten niet hoe krachttraining schizofrenie verlicht. Ze hadden aanvankelijk de theorie dat krachttraining zou leiden tot een verhoogde concentratie van IGF-1 en BDNF. Die groeifactoren zouden de mankementen in de hersenen van mensen met schizofrenie repareren. In de experimentele groepen konden de onderzoekers echter geen verhoging van de IGF-1- en BDNF-spiegel vinden.

Conclusie
"Our results suggest that resistance or concurrent exercise programs improve symptoms [...] in patients with schizophrenia", schrijven de Brazilianen. "This study reinforces the importance of resistance and concurrent training as non-pharmacological strategies for the treatment of schizophrenia."

"Two sessions per week with progressive loading are sufficient to produce benefits. Physical exercise is an important, low-cost therapeutic tool."

Bron:
Braz J Psychiatry. 2015 Oct-Dec;37(4):271-9.

Meer:
Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand (16-5-2016)
Zeven jaar na toediening beschermt visolie nog steeds tegen psychoses (20-8-2015)
Visoliecapsules voorkomen psychoses (7-2-2010)


Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week

Drugsverslaving overwinnen? Dat gaat beter met krachttraining

Student haalt betere cijfers door krachttraining

Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week
Depressieve patiënten herstellen sneller als ze niet alleen medicijnen gebruiken, maar daarnaast ook twee keer per week een half uurtje gaan sporten.

Drugsverslaving overwinnen? Dat gaat beter met krachttraining
Druggebruikers hebben vaak niet veel spieren meer, en dat heeft legio negatieve gezondheidseffecten.

Student haalt betere cijfers door krachttraining
Hoe vaker per week studenten in het krachthonk trainen met gewichten, hoe beter zijn hun cijfers.