Opgeladen: 16-5-2016
Opgeborgen in: Visolie, Cerebrogenics, Psychologie
Translation: Diet rich in omega-6 fatty acids stimulates psychoses (14-6-2016)

Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand

Een dieet met minder omega-6-vetzuren en meer omega-3-vetzuren vermindert misschien de kans op een psychose. Dat melden Poolse psychiaters, verbonden aan de universiteit van Lodz, in Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Vetzuren en je hersenen
Het zou zomaar kunnen dat ons voedingspatroon met relatief grote hoeveelheden omega-6-vetzuren en relatief weinig omega-3-vetzuren bezig is ons collectief krankjorum te maken, vertellen wetenschappers als Joseph Hibbeln al jaren. Omega-6-vetzuren zetten mogelijk in het lichaam om in ontstekingsfactoren die depressies in de hand werken, agressief en oneerlijk gedrag stimuleren en psychoses veroorzaken.

Tijdens een psychose verliezen mensen het contact met de realiteit. Ze zien en horen dingen die er niet zijn. De hallucinaties tijdens een psychose zijn zo indringend dat psychotici niet meer kunnen functioneren. Ze vormen soms een gevaar voor zichzelf en heel soms een gevaar voor hun omgeving.

De Polen vroegen zich af of ze een verband konden vinden tussen de inname van omega-3- en omega-6-vetzuren en de kans op een psychose.

Studie
De onderzoekers volgden 62 personen met een verhoogd risico op een psychose gedurende een jaar. De studiedeelnemers hadden korte psychotische episodes gehad, hadden familieleden met psychoses of vertoonden verschijnselen die deden vermoeden dat er een psychose zat aan te komen.

In het jaar dat de studie duurde werden sommige studiedeelnemers inderdaad psychotisch, en andere niet. De onderzoekers vergeleken de inname van meervoudig-onverzadigde vetten van beide groepen met elkaar. Ze vergeleken de vetzuurinname ook met die van een controlegroep van 33 gezonde studiedeelnemers.

Resultaten
De studiedeelnemers die psychotisch werden consumeerden meer omega-6-vetzuren dan de studiedeelnemers in de andere groepen.


Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand


In beide high risk-groepen was de inname van omega-3-vetzuren beduidend lager dan in de controlegroep.


Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand


De verhouding omega-3-vetzuren:omega-6-vetzuren was het laagste in de controlegroep. Hij was het hoogste in de groep van studiedeelnemers die een psychose kregen.


Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand


Conclusie
"The present study shows that PUFA consumption patterns of n-6 and n-3 PUFA can be associated with transition to psychosis in high risk individuals", schrijven de onderzoekers. "Larger studies that allow for control of confounders are necessary to establish the possible role of PUFA consumption as an independent risk factor for transition to psychosis in high risk individuals."

"The results of our study beg the question of whether dietary intervention using PUFA-rich products (e.g. Mediterranean diet) can be sufficient and effective in reducing the risk of transition into psychosis in high risk individuals."

Bron:
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016 May;108:30-7.

Meer:
Zeven jaar na toediening beschermt visolie nog steeds tegen psychoses (20-8-2015)
Visoliecapsules voorkomen psychoses (7-2-2010)


Tekort aan omega-3-vetzuren maakt ons rijp voor de psychiater
Onthutsende epidemiologische gegevens.

Visolie maakt eerlijk
Als alle politici elke dag vier capsules met visolie zouden slikken zag de wereld er een stuk beter uit.

Langdurig gebruik visolie-capsules voorkomt depressie
Effect wordt pas na maanden zichtbaar.