Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Depressie       Visolie       Cerebrogenics    

Fish oil capsules prevent psychoses

0 7 - 0 2 - 2 0 1 0

  Visoliecapsules voorkomen psychoses (Arch Gen Psychiatry. 2010 Feb;67(2):146-54.)

Een forse dagelijkse dosis visvetzuren houdt jonge mannen en vrouwen die op het punt staan psychotisch te worden geestelijk gezond. Volgens een trial die is uitgevoerd in een Weense psychiatrische kliniek is de preventieve werking van visvetzuursupplementen ongeveer gelijk aan die van antipsychotische medicijnen.

Visoliecapsules voorkomen psychoses
De onderzoekers gaven 76 mannen en vrouwen van 13-25 jaar elke dag 1400 mg visvetzuren in de vorm van visoliecapsules [38 proefpersonen] of een placebo [ook 38 proefpersonen]. De supplementengebruikers slikten elke dag 4 capsules van een halve gram. Dagelijks consumeerden de visoliegebruikers 700 mg EPA, 480 mg DHA en 220 mg andere n-3-vetzuren. De toediening duurde 12 weken, maar de onderzoekers volgden de proefpersonen daarna nog eens 40 weken.

Tijdens een psychose ontstaat er kortsluiting in de hersenen, en maken hersencellen verbindingen aan die ze eigenlijk niet moeten aanmaken. Daardoor horen, zien, ruiken en voelen psychotici dingen die er niet zijn.

Sommige proefpersonen hallucineerden, maar waren nog niet psychotisch. Anderen hadden een afwijking waarbij je kunt verwachten dat ze elk moment psychotisch kunnen worden. Alle proefpersonen hadden een ultra high risk om een psychose te ontwikkelen. Geen van de proefpersonen had al eens een psychose gehad.

Van de proefpersonen in de visoliegroep kregen er 2 een psychose. In de placebogroep waren dat er 11.


Visoliecapsules voorkomen psychoses


De proefpersonen in de supplementengroep hadden tegelijkertijd minder last van psychische spanningen. Ze konden zich bijvoorbeeld beter concentreren, ze voelden zich rustiger en hadden minder vaak hoofdpijn.


Visoliecapsules voorkomen psychoses


Hoe visvetzuren beschermen tegen psychoses weten de onderzoekers niet, maar ze hebben wel een paar ideeën. In de hersenen van mensen met een psychose ontstaat veel schade. Visvetzuren zorgen ervoor dat de hersencellen endogene antioxidanten aanmaken die daartegen beschermen. Een andere mogelijkheid is dat hersencellen beter werken als er meer visvetzuren in hun membranen zitten, en minder snel ontregeld raken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken