24.08.2011

Resveratrol is een anti-oestrogeen

Resveratrol, een verbinding in de schil van rode druiven, heeft een anti-oestrogene werking. Het effect is volgens een reageerbuisstudie van de Chinese University of Hong Kong uit 2006 zo sterk dat suppletie van hoge maar niet onmogelijke doses vrouwen kan beschermen tegen borstkanker. En sporters kan helpen om hun estradiolspiegel te verlagen, voegen wij daar zelf aan toe.

De onderzoekers experimenteerden met de menselijke borstkankercel SK-BR-3 en de genetisch veranderde MCF-7aro-cel. MCF-7 is ook een menselijke borstkankercel. De onderzoekers gebruikten een versie van die cel waarin onderzoekers extra genen hadden geplakt, zodat de cel aromatase was gaan aanmaken. Aromatase is het enzym dat testosteron en androstenedione verandert in estradiol.

De relatie tussen estradiol en kanker is tweeledig. Estradiol kan veranderen in analogen (de 4- en 16-hydroxy-analogen), en die kunnen gezonde cellen veranderen in kankercellen. Veel borstkankercellen hebben bovendien receptoren voor estradiol. Hoe hoger de estradiolspiegel, des te harder groeien de cellen en des te kleiner is de kans dat het immuunsysteem van het lichaam de ze nog kan opruimen.

De Chinezen vroegen zich af of resveratrol [structuurformule hieronder] dat proces kan afremmen, en zo de kansen op hormoongerelateerde kanker verkleint. Ze wisten al dat volgens epidemiologische studies de kleine hoeveelheden resveratrol die mensen via druiven, pinda's en bessen binnenkrijgen de kans op borstkanker verminderen.
Resveratrol
[Eur J Cancer Prev. 2005 Apr;14(2):139-42.] Bovendien wisten ze dat extracten uit rode druiven in reageerbuizen aromatase minder goed laten werken. [Cancer Res. 2003 Dec 1;63(23):8516-22.]

Toen de Chinezen SK-BR-3-cellen blootstelden aan resveratrol, zagen ze dat het aromatase minder actief werd naarmate de concentratie resveratrol hoger was. Dat vertelt de eerste figuur hieronder. Daaronder zie je hoe resveratrol in hetzelfde celtype de aanmaak van aromatase verminderde.


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Resveratrol is een anti-oestrogeen


De figuur hierboven laat zien hoe resveratrol de groei van MCF-7aro-cellen, die ook waren blootgesteld aan testosteron, vertraagde. Hoe hoger de concentratie resveratrol, hoe groter het effect.

Uit de figuren blijkt dat resveratrol merkbaar effect gaat hebben bij een concentratie van tientallen micromollen. Dat is haalbaar als je supplementen gebruikt, leiden de onderzoekers af uit een studie van de State University of New Jersey. [J Agric Food Chem. 2004 Feb 25;52(4):935-42.] Daarin leidde inname van 1 mg resveratrol per kg lichaamsgewicht in mensen na anderhalf uur tot een resveratrolconcentratie van 40 micromol in het bloed.


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Als je tegen een krachtsporter zegt 'anti-oestrogeen', dan denkt hij onwillekeurig 'meer testosteron'. Die associatie is ook terecht als het gaat om resveratrol, aldus een dierstudie van de Universitat de Barcelona waar we de figuur van hierboven hebben gesnaaid. [J Nutr. 2005 Apr;135(4):757-60.]

Je ziet wat er gebeurt met de aanmaak van testosteron en zaadcellen als je muizen 90 dagen achtereen 20 mg resveratrol per kg lichaamsgewicht geeft. Een conservatieve schatting van het humane equivalent van die dosis is 2 mg per kg lichaamsgewicht.

Het gezondheidsbevorderende effect van resveratrol is misschien nog groter dan de Chinese studie suggereert. Resveratol remt in celstudies ook de aanmaak van de genotoxische estradiol-analogen [Cancer Prev Res (Phila). 2008 Jul;1(2):135-45.] en voorkomt de beschadiging van het erfelijk materiaal [Free Radic Biol Med. 2008 Jul 15;45(2):136-45.]

Bron:
Toxicol Sci. 2006 Jul;92(1):71-7.

Meer:
Dierstudie: resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk (22-8-2011)
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteïne, resveratrol en quercetine (15-6-2011)
Resveratrol versus de wintervetrol (29-10-2010)