Opgepoetst: 11-11-2022
Opgeladen: 24-8-2011
Opgeborgen in: Plantenextracten, Antioestrogene supplementen, Resveratrol
Translation: Resveratrol is an anti-oestrogen (27-9-2011)

Resveratrol is een anti-oestrogeen

Resveratrol, een verbinding in de schil van rode druiven, heeft een antioestrogene werking. Het effect is volgens een reageerbuisstudie van de Chinese University of Hong Kong uit 2006 zo sterk dat suppletie van hoge maar niet onmogelijke doses vrouwen kan beschermen tegen borstkanker. En sporters kan helpen om hun estradiolspiegel te verlagen, voegen wij daar zelf aan toe.


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Studie
De onderzoekers experimenteerden met de menselijke borstkankercel SK-BR-3 en de genetisch veranderde MCF-7aro-cel. MCF-7 is van origine ook een menselijke borstkankercel. De onderzoekers gebruikten een versie van die cel waarin onderzoekers extra genen hadden geplakt, zodat de cel aromatase was gaan aanmaken. Aromatase is het enzym dat testosteron en androstenedione verandert in estradiol.

De relatie tussen estradiol en kanker is tweeledig. Estradiol kan veranderen in 4- en 16-hydroxy-analogen, die gezonde cellen kunnen veranderen in kankercellen. Veel borstkankercellen hebben bovendien receptoren voor estradiol. Hoe hoger de estradiolspiegel, hoe harder groeien de cellen en hoe kleiner is de kans dat het immuunsysteem van het lichaam de ze nog kan opruimen.

De Chinezen vroegen zich af of resveratrol [structuurformule hierboven] dat proces kan afremmen, en zo de kansen op hormoongerelateerde kanker verkleint. Ze wisten al dat volgens epidemiologische studies de kleine hoeveelheden resveratrol die mensen via druiven, pinda's en bessen binnenkrijgen de kans op borstkanker verminderen. [Eur J Cancer Prev. 2005 Apr;14(2):139-42.] Bovendien wisten ze dat, in vitro tenminste, extracten uit rode druiven aromatase minder goed laten werken. [Cancer Res. 2003 Dec 1;63(23):8516-22.]


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Resultaten
Toen de Chinezen SK-BR-3-cellen blootstelden aan resveratrol, zagen ze dat het aromatase minder actief werd naarmate de concentratie resveratrol hoger was. Dat vertelt de eerste figuur hieronder. Daaronder zie je hoe resveratrol in hetzelfde celtype de aanmaak van aromatase verminderde.


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Resveratrol is een anti-oestrogeen


De figuur hierboven laat zien hoe resveratrol de groei van MCF-7aro-cellen, die ook waren blootgesteld aan testosteron, vertraagde. Hoe hoger de concentratie resveratrol, hoe groter het effect.

Haalbaar
Uit de figuren blijkt dat resveratrol merkbaar effect gaat hebben bij een concentratie van tientallen micromollen. Dat is haalbaar als je supplementen gebruikt, leiden de onderzoekers af uit een studie van de State University of New Jersey. [J Agric Food Chem. 2004 Feb 25;52(4):935-42.] Daarin leidde inname van 1 milligram resveratrol per kilo lichaamsgewicht in mensen na anderhalf uur tot een resveratrolconcentratie van 40 micromol in het bloed.


Resveratrol is een anti-oestrogeen


Dierstudie
Als je tegen een krachtsporter zegt 'antioestrogeen', dan denkt hij misschien onwillekeurig 'meer testosteron'. Die associatie is ook terecht als het gaat om resveratrol, aldus een dierstudie van de Universitat de Barcelona waaruit we de figuur van hierboven hebben gesnaaid. [J Nutr. 2005 Apr;135(4):757-60.]

Je ziet wat er gebeurt met de aanmaak van testosteron en zaadcellen als je muizen 90 dagen achtereen 20 milligram resveratrol per kilo lichaamsgewicht geeft. Een conservatieve schatting van het humane equivalent van die dosis is 2 milligram per kilo lichaamsgewicht.

Het gezondheidsbevorderende effect van resveratrol is misschien nog groter dan de Chinese studie suggereert. Resveratol remt in celstudies ook de aanmaak van de genotoxische estradiol-analogen [Cancer Prev Res (Phila). 2008 Jul;1(2):135-45.] en voorkomt de beschadiging van het erfelijk materiaal. [Free Radic Biol Med. 2008 Jul 15;45(2):136-45.]

Bron:
Toxicol Sci. 2006 Jul;92(1):71-7.

Meer:
Resveratrol voor sterke botten (16-4-2022)
Resveratrol maakt van vitamine C een nog effectievere cosmeceutical voor je huid (21-11-2020)
Resveratrol maakt 45-plussers slimmer (22-1-2017)
Resveratrol versnelt misschien spiergroei (23-3-2014)


Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking

Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken

Dierstudie: luteoline verlaagt estradiolspiegel

Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking
In praktisch elke supplementenwebwinkel liggen producten met extracten van de Aziatische paddenstoel Ganoderma lucidum.

Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken
In Phellinus linteus, een paddenstoel die volgens Aziatische traditionele genezers een geneeskrachtige werking heeft, zit het fenol hispolon.

Dierstudie: luteoline verlaagt estradiolspiegel
Luteoline, een flavonoid in rozemarijn, thijm, peterselie en citrusvruchten, is een effectief antioestrogeen.