Opgeladen: 22-1-2017
Opgeborgen in: Breinversterkers, Resveratrol
Translation: No translation yet

Resveratrol maakt 45-plussers slimmer

Resveratrol
45-Plussers die elke dag 2 capsules met elk 75 milligram resveratrol [structuurformule hiernaast] slikken, worden daardoor een beetje slimmer, en zitten tegelijkertijd beter in hun vel. Dat ontdekten Australische onderzoekers van de University of Newcastle. De Australiërs vermoeden dat resveratrolsuppletie kan beschermen tegen vormen van dementie.

Studie
De onderzoekers gaven 38 vrouwen van 45-85 jaar gedurende 14 weken elke dag 2 capsules van 75 milligram resveratrol - eentje 's morgens en eentje 's avonds. In totaal slikten de vrouwen dus 150 milligram resveratrol per dag. De onderzoekers gebruikten het geconcentreerde resveratrol-extract ResVida van DSM. Dat bedrijf betaalde mee aan het onderzoek.

Een ongeveer even grote groep vergelijkbare vrouwen slikte een placebo.

Resultaten
Vlak voordat de suppletieperiode begon, en toen die bijna was afgelopen, testten de onderzoekers de cognitieve vermogens van de vrouwen. In al die tests gingen de vrouwen die resveratrol kregen een beetje hoger scoren dan de andere vrouwen. Hoewel lang niet bij alle tests dat effect significant was, was het totale effect [Overall performance dat wel.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Resveratrol maakt 45-plussers slimmer


Resveratrol maakt 45-plussers slimmer


De suppletie met resveratrol verminderde de anxiety-scores van de vrouwen met meer dan veertig procent. De vrouwen maakten zich dus minder zorgen, piekerden minder en waren minder angstig.

De onderzoekers keken ook naar de bloedtoevoer naar de hersenen door de proefpersonen lucht te laten inademen met meer koolzuurgas dan normaal. De bloedvaten reageren daarop door te verwijden, zodat de cellen toch nog voldoende zuurstof krijgen. Die respons was beduidend groter in de resveratrolgroep.


Resveratrol maakt 45-plussers slimmer


Dit effect legt waarschijnlijk bloot hoe resveratrol de hersenen beter laat werken: door de toevoer van zuurstof, en misschien ook glucose en andere voedingsstoffen, te vergroten.

Conclusie
"While the exact mechanisms are still to be confirmed, we have demonstrated that daily resveratrol supplementation for 14 weeks was not only tolerable, but was able to enhance measures of mood and cognitive performance and the latter may be at least partially mediated through improvements in the responsiveness of cerebral vessels to dilate during cognitive demands", vatten de onderzoekers samen.

"These benefits are now being confirmed in a two-year intervention trial in post-menopausal women in which we are also evaluating whether improvements in these clinical outcomes can influence quality of life and everyday functioning (ANZCTR 12616000679482)."

Andere studies
Britse onderzoekers hebben ook in experimenten met jongere proefpersonen van 18-30 jaar ontdekt dat resveratrol de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot, maar dat leidde niet tot verbeterde cognitieve vermogens. [Br J Nutr. 2015 Nov 14;114(9):1427-37.] Ook niet toen ze de opname van resveratrol verbeterden door de combinatie met piperine. [Br J Nutr. 2014 Jul 28;112(2):203-13.] Wel verminderde resveratrol gevoelens van vermoeidheid.

Het zou dus zomaar kunnen dat resveratrol alleen de hersenen van 45-plussers beter laat werken.

Bron:
Nutrients. 2017 Jan 3;9(1).

Meer:
Lichaamsbeweging beter anti-verouderingsmedicijn dan megadosis resveratrol (20-8-2013)
Dit doet 150 mg resveratrol per dag (9-11-2011)
Resveratrolgebruikers hopen op een langer leven (25-1-2007)


Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen

Elke dag een beetje cafeine vermindert de kans op dementie met een kwart

Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit
Een royale inname van vitamine B6 kan de kans op cognitieve achteruitgang bij zestigplussers fors verminderen.

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen
Vis vertraagt vooral de veroudering van hersendelen die nodig zijn voor de opslag van informatie en het nemen van verstandige beslissingen.

Elke dag een beetje cafeïne vermindert de kans op dementie met een kwart
Als 65-plussers elke dag drie koppen koffie drinken - of op een andere manier ongeveer 260 milligram cafeïne binnenkrijgen - is hun kans op dementie of andere vormen van mentale achteruitgang een kwart lager dan bij vrouwen die niet of nauwelijks cafeïne consumeren.