Opgeladen: 18-8-2017
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Antioestrogene supplementen, Paddenstoelen
Translation: No translation yet

Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking

In praktisch elke supplementenwebwinkel liggen producten met extracten van de Aziatische paddenstoel Ganoderma lucidum. Volgens honderden studies stimuleert Ganoderma lucidum het immuunsysteem en beschermt de paddenstoel misschien ook tegen kanker. En volgens een al wat oudere in vitro-studie heeft Ganoderma ook hormonale effecten. De paddenstoel breekt de estradiolreceptor af.

Ganoderma lucidum

Ganoderma lucidum: een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking
Er zitten een stuk of 400 biologisch actieve stoffen in Ganoderma lucidum, waaronder sterolen, triterpenen, polysacharides, peptides en flavones. Eentje die vaak langskomt in de literatuur is ganoderic acid.

Vooral in de moleculaire oncologie mag Ganoderma lucidum zich verheugen in een warme belangstelling. Elke twee jaar verschijnt een Cochrane-review over de toepassing van Ganoderma lucidum bij kanker. De reviewers zijn niet te spreken over de kwaliteit van de studies, maar de teneur van het onderzoek is positief.


Ganoderma lucidum: een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werkingVolgens de meest recente Cochrane-review helpt Ganoderma lucidum op zichzelf niet tegen kanker, maar kan de paddenstoel de effectiviteit van reguliere chemokuren en bestralingen met 50 procent vergroten. [Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr 5;4:CD007731.] Een mogelijk mechanisme is dat de paddenstoel het immuunsysteem stimuleert. Onderzoekers vonden bij kankerpatiënten die Ganoderma lucidum gebruiken respectievelijk 4, 3 en 2 procent meer CD3-, CD4- en CD8-cellen, en daarnaast ietsiepietsie beetje meer leukocyten en Natural Killer Cell activity.

Studie
Ganoderma lucidum: een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking
De onderzoekers stelden MCF-7- en MDA-MB-231-borstkankercellen in reageerbuizen bloot aan Ganoderma lucidum-extracten. MCF-7-cellen zijn gevoelig voor estradiol, MDA-MB-231-cellen niet.

De onderzoekers gebruikten het door het Amerikaanse Pharmanex geproduceerde ReishiMax, dat voor 13.5 procent bestaat uit polysacharides en voor 6 procent uit triterpenen.

Resultaten
Ganoderma lucidum remde de ontwikkeling van beide kankercellen, maar vooral die van de estradiolgevoelige MCF-7-cellen.


Ganoderma lucidum: een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking


Ganoderma lucidum: een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking


Ganoderma lucidum: een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werkingGanoderma lucidum: een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking
Je ziet hierboven dat Ganoderma lucidum het aantal estradiol-alpha-receptoren verminderde.

Tegelijkertijd maakte het extract de kankercellen minder gevoelig voor TNF-alpha. Dat ontstekingseiwit verhoogt in borstkankercellen de concentratie NF-kappaB, maar dat gebeurde niet als die cellen waren blootgesteld aan Ganoderma lucidum. In borstkankercellen versterken estradiol en TNF-alpha elkaars groeibevorderende werking. [Cancer Res. 2009 Dec 1;69(23):8918-25.]

Conclusie
"In conclusion, we present a possible mechanism by which Ganoderma lucidum inhibits proliferation of estrogen-dependent as well as estrogen-independent human breast cancer cells", vatten de onderzoekers samen.

"The biological effects of Ganoderma lucidum on estrogen-dependent MCF-7 cells are mediated through the down-regulation of estradiol receptor-alpha expression, inhibition of estrogen-inducible estradiol receptor transactivation and inhibition of TNF-alpha-stimulated activation of NF-kappaB.

"Further studies are in progress to identify biologically active compounds in Ganoderma lucidum with specificity against estrogen receptor and NF-kappaB signaling."

We hebben die "further studies" niet kunnen traceren. Ze zouden er ondertussen wel moeten zijn, want de publicatie waarover we je nu doorzagen dateert uit 2006.

Caveat
Dappere ergonauten die desondanks met de mogelijke antioestrogene eigenschappen van Ganoderma lucidum willen experimenteren doen er misschien goed aan het Amerikaanse onderzoek te lezen dat in augustus 2017 verscheen in Scientific Reports. In die studie analyseerden chemici van de University of Macau in China anderhalf dozijn producten met Ganoderma lucidum die op de Amerikaanse markt verkrijgbaar waren. [Sci Rep. 2017 Aug 10;7(1):7792.]

Slechts een kwart van de producten bevatte wat ze volgens het label zouden moeten bevatten.

Bron:
Int J Oncol. 2006 Sep;29(3):695-703.

Meer:
Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter (8-7-2015)
Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii (25-8-2012)


Door een dieet met veel champignons ruimen Natural Killer Cells meer kankercellen op

Paddenstoelen beschermen misschien tegen borstkanker

Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker

Door een dieet met veel champignons ruimen Natural Killer Cells meer kankercellen op
Een dieet met relatief veel ordinaire champignons beschermt misschien tegen kanker en verbetert de natuurlijke afweer, suggereert deze studie.

Paddenstoelen beschermen misschien tegen borstkanker
Epidemiologische studie uit Zuid-Korea.

Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien
Epidemiologisch onderzoek uit China.