25.08.2012

Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii

De paddenstoel Pleurotus eryngii of de kruisdisteloesterzwam zou wel eens verdraaid interessant voor makers van sportsupplementen kunnen zijn. Dat leiden wij, ongehinderd door kennis van paddenstoelen en het metabolisme van wapiti's, af uit een Koreaans onderzoek. Daarin maken wapitiherten fors meer testosteron, groeihormoon en IGF-1 aan als ze mycelium van Pleurotus eryngii door hun voer krijgen.

In Korea is Pleurotus eryngii een heuse bedrijfstak. Honderden bedrijven produceren de licht-pikante oesterzwam. Een afvalstroom die daarbij vrijkomt is de voedingsbodem of spent mushroom substrate: een mengsel van compost, vezels en mycelium. Die afvalstroom is zo groot dat hij een probleem voor de sector vormt.

Pleurotus eryngii
In de Asian-Australian Journal of Animal Sciences publiceerden onderzoekers van het Koreaanse National Institute of Animal Science in maart 2012 een mogelijke oplossing voor dat probleem. Ze keken of ze het afval van de Pleurotus eryngii-kwekerijen konden gebruiken als voer voor wapiti's. Ook het fokken van wapiti's is in Korea een economische activiteit.

In elke gram spent mushroom substrate zaten 199.2 mg bètaglucanen. De onderzoekers gaven hun herten gedurende 80 dagen voer dat voor 0, 15 of 20 procent uit spent mushroom substrate bestond.

Bij de herten in de 15-procent-groep was de concentratie monocyten [MO] zestig procent hoger dan in de 0-procent-groep. Monocyten zijn witte bloedcellen. Het zijn immuuncellen die vallen onder het innate immune system, en die als eerste reageren op infecties of de verandering van gezonde cellen in kankercellen.

In dezelfde groep was de concentratie hemoglobine [Hb] 13 procent hoger dan in 0-procent-groep.


Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii


De onderzoekers waren vooral verbaasd over de veranderingen in de spiegel van een aantal anabole hormonen in de proefdieren. In de 15-procent-groep waren de groeihormoonspiegel, de IGF-1-spiegel en de testosteronspiegel respectievelijk 28, 30 en 400 procent hoger dan in de 0-procent-groep.


Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii


"The results of the current study confirmed the applicability of SMS as a feed ingredient in elk diets", concluderen de Koreanen. "Further study with more focus on growth performance is therefore suggested."

Er zit kennelijk iets in Pleurotus eryngii dat de aanmaak van testosteron en andere anabole hormonen opvoert. Als het nou mogelijk is die stof uit Pleurotus eryngii te halen en in een supplement te stoppen...

Bron:
Asian-Australasian Journal of Animal Sciences v.25, no.3, 2012, pp.320-324.

Meer:
Klein beetje Royal Jelly verhoogt testosteronspiegel met 20 procent (25-7-2012)
Bertram, de plantaardige T-booster voor bodybuilders (16-4-2012)
Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie (12-4-2012)