Opgepoetst: 19-6-2022
Opgeladen: 16-9-2012
Opgeborgen in: Borstkanker, Kankerpreventie, Paddenstoelen, Thee
Translation: Mushrooms, green tea reduce chance of breast cancer by factor of 10 (13-10-2012)

Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien

Vrouwen die geregeld champignons, shiitakes of andere paddenstoelen eten, en elke dag ook een paar koppen groene thee drinken, hebben maar liefst tien keer meer kans op een leven zonder borstkanker dan vrouwen die weinig paddenstoelen eten en nauwelijks groene thee drinken. Dat schrijven epidemiologen van de University of Western Australia in de International Journal of Cancer.


Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tienPaddenstoelen & kanker
Volgens een immense berg cel- en proefdierstudies zitten er in paddenstoelen stoffen die het immuunsysteem in stelling brengen tegen kankercellen, de groei van tumoren afremmen en kankercellen dwingen tot zelfmoord. [Clinics (Sao Paulo). 2011;66(12):2133-9.] Er zijn zelfs al fase-1-trials, waarin suppletie met extracten van paddenstoelen het immuunsysteem van kankeroverlevers op een hoger plan brengen. [ISRN Oncol. 2012;2012:251632.]

In de epidemiologie liggen de aanwijzingen voor de beschermende werking van paddenstoelen echter niet voor het oprapen, een paar Koreaanse studies uitgezonderd. In een recent Koreaans onderzoek hebben vrouwen die dagelijks 12 gram paddenstoelen of meer eten 3 keer meer kans op een leven zonder borstkanker dan vrouwen die niet verder komen dan 3 gram paddenstoelen per dag. [Nutr Cancer. 2010;62(4):476-83.]

De meest populaire paddenstoelen in het Koreaanse dieet zijn trouwens de oesterzwam [Pleurotus ostreatus], de shiitake [Lentinula edodes] en de gewone champignon [Agaricus bisporus]. In de Koreaanse studies verminderden ze vooral de kans op hormoongevoelige vormen van borstkanker.


Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tienStudie
Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien
De Australische onderzoekers vroegen zich af of ze ook in China het positieve effect van paddenstoelen op borstkanker konden aantonen. Daarom verzamelden ze van 1009 vrouwen met uitgezaaide borstkanker de dieetgegevens, en ook nog eens van een 1009 vergelijkbare vrouwen zonder borstkanker.

Resultaten
Vrouwen die dagelijks 10 gram verse paddenstoelen aten hadden 3 keer meer kans op een leven zonder borstkanker dan vrouwen die niet verder kwamen dan 2 gram paddenstoelen per dag.

De meest gegeten paddenstoel in deze studie was trouwens de champignon. De vrouwen aten hun paddenstoelen gebakken.


Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien


Groene thee plus paddenstoelen
Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien
Er is al veel Chinees epidemiologisch onderzoek waarin groene thee de kans op borstkanker vermindert. Voor de volledigheid keken de onderzoekers dus ook naar de inname van groene thee. Zo ontdekten ze dat groene thee het kankerremmende effect van paddenstoelen versterkt.

Vrouwen die dagelijks 10 gram paddenstoelen of meer aten, en daarbij voor minstens 2 gram bladeren groene thee dronken hadden bijna 10 keer minder kans op een leven zonder borstkanker dan vrouwen die geen groene thee dronken en weinig paddenstoelen aten.

Voor een grote kop groene thee van 250 milliliter gebruik je in de regel 4 gram theebladeren. Je moet daarbij wel opmerken dat veel Chinezen van dezelfde bladeren meerdere koppen thee zetten.


Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien


Conclusie
"Our findings, if confirmed consistently in other research, have potential implications for protection against breast cancer development using an inexpensive dietary intervention", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Int J Cancer. 2009 Mar 15;124(6):1404-8.

Meer:
Metastudie | Gezonder eten na kanker vergroot kans overleving (12-3-2022)
De onbekende tumorremmer in lavas (15-8-2021)
Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker (26-7-2021)


4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw

4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd, verhogen hun kansen als ze vruchtensap uit hun dieet knikkeren maar wel veel bladgroenten, broccoli en blauwe bessen consumeren.

Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten
Omega-3-vetzuren beschermen tegen borstkanker.

Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw
Als vrouwen met borstkanker hun chemokuren combineren met vasten, worden die chemokuren een stuk effectiever.