Opgeladen: 16-4-2022
Opgeborgen in: Plantenextracten, Resveratrol, Sterke botten
Translation: Resveratrol inhibits the breakdown of bone tissue (17-4-2022)

Resveratrol voor sterke botten

Suppletie met resveratrol zou wel eens veroudering kunnen afremmen, vermoeden sommige wetenschappers. Of dat echt zo is, is onderwerp van discussie. Volgens een humane studie, die in 2020 verscheen in de Journal of Bone and Mineral Research, remt resveratrol in ieder geval de veroudering van het skelet.


Resveratrol voor sterke botten


Studie
Australische onderzoekers, verbonden aan de University of Newcastle, gaven 124 vrouwen van 45-85 jaar, die allemaal al minstens een jaar post-menopauzaal waren, gedurende een jaar elke dag 2 doses van 75 milligram resveratrol. In totaal slikten de proefpersonen dus dagelijks 150 milligram resveratrol.

Bij een andere gelegenheid slikten de vrouwen gedurende een jaar een placebo.

Post-menopauzale vrouwen hebben een verhoogd risico op botontkalking. Omdat in fundamenteel onderzoek resveratrol in cellen de katabole schakelaar NF-kappaB een tandje terugzet, hoopten de onderzoekers dat suppletie met resveratrol de afbraak van botweefself in deze groep kan stoppen.

De onderzoekers legden met scans de conditie van de botmassa vast.


Resveratrol voor sterke botten


Resultaten
Op twee van de drie plaatsen in het skelet die de onderzoekers monitorden, vergrootte suppletie met resveratrol de botdichtheid. Op een andere plaats remde resveratrolsuppletie de afbraak van de botmassa fors af.


Resveratrol voor sterke botten


Resveratrol voor sterke botten


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

In het bloed verlaagde resveratrol de concentratie van C-terminal telopeptide type-1 collagen [CTX]. CTX is een biomerker voor botafbraak.

Vitamine D en calcium
Een klein aantal vrouwen gebruikte ook supplementen met vitamine D en calcium. In die groep vonden de onderzoekers een versterkt positief effect op de botdichtheid.

"Those who took calcium with or without vitamin D had a greater increase in lumbar spine bone mass density than those who took neither", schrijven de onderzoekers. "Factorial analysis confirmed this observation."

"In the crossover comparison, those who took both calcium and vitamin D had a greater resveratrol-induced increase in lumbar spine bone mass density than those taking calcium only. They also had a significantly greater increase in total hip bone mass density and reduction in hip fracture risk than those taking neither calcium nor vitamin D."

Cijfers geven de onderzoekers niet.

Voeding of suppletie?
De doses die de Australiërs bestudeerden zijn vaker in trials toegediend. Ze zijn veilig. Het is echter niet mogelijk om via reguliere voedingsmiddelen zo'n hoeveelheid binnen te krijgen.

Relevante voedingsbronnen van resveratrol zijn inde eerste plaats rode druiven en in de tweede plaats rode wijn. [Figuur] [Br J Nutr. 2008 Jul;100(1):188-96]

Volgens Spaanse metingen is de gemiddelde resveratrolinname uit reguliere voedingsmiddelen 1 milligram per dag.

Bron:
J Bone Miner Res. 2020 Nov;35(11):2121-31.

Meer:
In vitro-studie | Resveratrol-analoog piceatannol zorgt voor sterke botten (21-9-2013)
Dierstudie | Resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk (24-9-2011)


Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.

Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie
Er zijn minstens 18 dierstudies waarin quercetine een positief effect op de botgezondheid heeft. Metastudie.

Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking
Langs de weg en aan de randen van akkers en weilanden groeit een onkruid dat misschien ooit nog gebruikt gaat worden als een medicijn tegen botontkalking.