Opgeladen: 10-2-2021
Opgeborgen in: Quercetine & rutine, Plantenextracten, Sterke botten
Translation: Quercetin makes bones heavier and stronger, says meta-study (11-2-2021)

Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie

Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie
Rutine, een vorm van quercetine, maakt botten sterker. Dat blijkt uit een dierstudie, waarover we een paar weken eerder schreven. Er zijn minstens 18 andere dierstudies waarin quercetine een positief effect op de botgezondheid heeft. Chinese wetenschappers hebben de uitkomsten van deze studies verwerkt in een metastudie.

Studie
Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan Wenzhou Medical University in China, traceerden in de medische literatuur 19 dierstudies waarin proefdieren quercetine on vormen van quercetine hadden gekregen, en waarin onderzoekers vervolgens de effecten daarvan op de botten hadden bestudeerd.

Sterkere botten
Orale toediening vergrootte de botdichtheid van de proefdieren [eerste figuur hieronder], en maakte ze de botten ook sterker [tweede figuur hieronder]. Klik op de figuren voor een grotere versie.


Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie


Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie


De proeven waarin de onderzoekers niet quercetine gebruikten, maar analogen daarvan (zoals rutine), resulteerden in meer botmassa. Proeven die niet langer duurden dan 8 weken bleken, in ieder geval wat de botmassa betreft, succesvoller dan proeven die meer tijd in beslag namen.


Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie


Mechanisme
Er was niet één mechanisme waarlangs quercetine botten sterker maakte. Quercetine was antioxidant, remde ontstekingen en stimuleerde ook de activiteit van de botopbouwende osteoblasten in botweefsel.

Een deel van het werkingsmechanisme is waarschijnlijk dat quercetine de activiteit van steroidhormonen vergroot. In de dierstudies verhoogde quercetine de concentratie estradiol [eerste figuur hieronder], en het gewicht van de uterus [tweede figuur hieronder]. De uterus groeit door estradiol.


Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie


Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie


Hormoontherapie?
Flavonoïden als quercetine vergroten de aanmaak van steroidhormonen in de cellen van Leydig. Dat komt misschien doordat deze stoffen de activiteit van moleculen als StAR vergroten, [Cell Biol Toxicol. 2018 Feb;34(1):23-38.] [Toxicol In Vitro. 2017 Oct;44:111-121.] [J Endocrinol. 2008 May;197(2):315-23.] maar mogelijk ook doordat ze de feedbackmechanismen in de hypothalamus afzwakken. [Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:781684.]

Om die reden vermoeden sommige endocrinologen dat ze quercetine en analogen daarvan misschien kunnen inzetten als een alternatieve vorm van hormoontherapie. [Antioxidants (Basel). 2020 Mar 13;9(3):237.] Wijzelf vermoeden dat luteoline daarvoor wel eens nog interessanter zou kunnen zijn dan quercetine, maar dat is een ander verhaal.

Conclusie
"The findings reveal the possibility of developing quercetin and its derivatives as a drug or an ingredient in diet for the clinical treatment of osteoporosis", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Oxid Med Cell Longev. 2020 Oct 27;2020:6080597.

Meer:
Supplement met rutine voor sterke botten | Dierstudie (1-2-2021)
Citrusvruchten (bevatten quercetine-analogen) voor sterke botten (1-2-2012)
Theedrinkers (bevatten quercetine-analogen) hebben sterkere botten (28-1-2012)


Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt Hoe quercetine griepvirussen verziekt

Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training
Er zijn aanwijzingen dat suppletie met een fikse dosis quercetine sporters beschermt tegen virusinfecties, schreven we in de eerste maanden van de coronaellende.

Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt
Sporters die via hun voedingspatroon of suppletie relatief veel quercetine binnenkrijgen, beschermen hun spieren tegen afbraak door stresshormonen als cortisol.

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.