Opgeladen: 1-2-2021
Opgeborgen in: Quercetine & rutine, Plantenextracten, Sterke botten
Translation: Animal study shows that rutin supplement is anti-catabolic in bone tissue (8-3-2012)

Supplement met rutine voor sterke botten | Dierstudie

Supplement met rutine voor sterke botten | Dierstudie
Zijn je botten niet zo sterk als je zou willen, en ben je op zoek naar een alternatief voor een dieet met nog meer calcium? Volgens een Franse dierstudie heb je misschien iets aan supplementen met rutine.

Rutine
Rutine is een versuikerde analoog van quercetine. Je krijgt de verbinding dagelijks binnen via voedingsmiddelen als thee, citrusvruchten en groenten, of supplementen als ginkgo en Pycnogenol. Rutine is één van de meeste voorkomende fenolen in ons dieet.

De onderzoekers wisten uit de wetenschappelijke literatuur dat van alle groenten die de botmassa versterken uien het sterkste effect hebben. [Nature. 1999 Sep 23;401(6751):343-4.] In een kilo uien zit 200 tot 600 milligram quercetine, en veel daarvan in de vorm van rutine. Daarom testten de onderzoekers die verbinding uit op ratten.


Supplement met rutine voor sterke botten | Dierstudie


Studie
De onderzoekers stopten in mannelijke ratten de productie van testosteron, en daarmee ook de productie van estradiol. [OVX] Daardoor vermindert de botmassa en de botsterkte. Onderzoekers gebruiken OVX-ratten vaak als model voor ouderen met botontkalking. Bij een controlegroep bleef de hormoonaanmaak intact. [SH]

Een deel van de OVX-ratten kreeg voer waaraan per kilo 2500 milligram rutine was toegevoegd. [OVX+R]

Resultaten
Na 90 dagen was de totale botmassa [T-BMD] afgenomen in de OVX-groep, terwijl die in de OVX+R-groep binnen de perken gebleven.

In de OVX-ratten was de hoeveelheid calcium in de urine [CaU] toegenomen, waarschijnlijk als gevolg van afbrekend botweefsel. In de OVX-R-ratten viel die toename wel mee.

Tenslotte vonden de onderzoekers minder deoxypyridinoline [DPD] in de urine van de OVX+R-ratten dan in de urine van de OVX-dieren. DPD is een merker voor botafbraak.


Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel


Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel


Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat rutine onder meer werkt via osteocalcine. Osteocalcine is een hormoon dat skeletbouwende cellen - de osteoblasten - activeert. Het wordt ook aangemaakt door osteoblasten. Hoe meer osteocalcine in je lichaam circuleert, hoe meer botweefsel produceer je.

Osteocalcine heeft nog meer interessante effecten, maar daarover hebben we het wel een andere keer.

Humane doses
Als je de gebruikte doses omrekent naar mensen, dan kom je op 16 milligram rutine per kilo lichaamsgewicht per dag.

Wel, dat is te doen. De meeste supplementen met rutine bevatten per tablet of capsule toch al snel 500 milligram.

Bron:
J Bone Miner Res. 2000 Nov;15(11):2251-8.

Meer:
Citrusvruchten voor sterke botten (1-2-2012)
Theedrinkers hebben sterkere botten (28-1-2012)
Dierstudie: combinatie van twee voedingsmiddelen en supplement maakt je botten sterker dan ze ooit waren (20-1-2012)


Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten

Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten
Mensen die een bot hebben gebroken kunnen hun genezingsproces misschien bevorderen door suppletie met het aminozuur L-citrulline. Dierstudie.

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?
Een spectaculaire in vitro-studie.

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.