>20.01.2012

Dierstudie: combinatie van twee voedingsmiddelen en supplement maakt je botten sterker dan ze ooit waren

Onderzoek naar voedingsstrategieën die beschermen tegen osteoporose is frustrerend werk. Er zijn tientallen stoffen in voedingsmiddelen die in proefdieren de botafbraak afremmen als de aanmaak van estradiol wegvalt- maar geen van die stoffen kan wat medicijnen als diphosphonaten wel kunnen: de afbraak helemaal stopzetten. Maar in de VS hebben onderzoekers misschien een voedingsaanpak ontdekt die net zo goed werkt als de diphosphonaten.

Een paar maanden geleden publiceerde het tijdschrift Evidence-based Complementary and Alternative Medicine een dierstudie met een traditionele opzet. De onderzoekers verwijderden in vrouwelijke ratten de organen die het geslachtshormoon estradiol produceren. Dat hormoon houdt botten sterk. Door de operatie lijken de proefdieren op vrouwen die de overgang achter de rug hebben. Ook bij hen is de aanmaak van estradiol gestopt - en gaat de botmassa en de botsterkte elk jaar een beetje achteruit.

In de jaren negentig hoopten onderzoekers dat een dieet met veel phyto-oestrogenen dat proces kon afremmen. Trials waarin vrouwen supplementen of met de oestrogene isoflavonen uit soja kregen stelden echter teleur. [J Clin Densitom. 2011 Jan-Mar;14(1):47-57.]

Een theorie is dat goedaardige bacteriën in de darm de isoflavonen eerst moeten omzetten in een andere vorm voordat de darmen ze kunnen opnemen - en dat de meeste mensen niet de juiste darmflora hebben om baat te hebben bij soja.

Amerikaanse onderzoekers lieten zich door die theorie inspireren, en gaven hun proefdieren voer met soja [soy] en fructo-oligosaccharides [FOS]. Fructo-oligosaccharides zijn suikerketens die in de darm een voedingsbodem vormen voor goedaardige bacteriën. Een prebioticum, heet zoiets. FOS vind je in groenten als uien, maar ook in supplementen. De hoeveelheden die de onderzoekers gebruikten kun je niet meer uit je voeding halen.

De gecombineerde aanpak werkte, aldus de onderzoekers in publicaties uit 2006. [Menopause. 2006 Jul-Aug;13(4):692-9.] De toevoeging van fructo-oligosaccharides vergrootte de botopbouwende werking van een sojadieet.

In een recentere studie keken de onderzoekers naar nog een interessant voedingsmiddel: gedroogde pruimen [plum]. Eerder ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie dat die de concentratie IGF-1 in het bloed van proefdieren verhogen en botontkalking afremmen. [Bone. 2006 Dec;39(6):1331-42.] [Osteoporos Int. 2007 Jul;18(7):931-42.] [Menopause. 2005 Nov-Dec;12(6):755-62.] [Ageing Res Rev. 2009 Apr;8(2):122-7.]

De figuren hieronder vertellen dat soja de botmassa [BMD] en de botsterkte [Ultimate Load] niet op het niveau kan brengen van voor de ingreep. Maar de combinatie van soja+FOS, de combinatie van soja+pruimen of de combinatie van soja+pruimen+FOS kunnen dat wel. FOS: 5 procent van het voer bestond uit FOS; Plum: 7.5 procent van het voer bestond uit gedroogde pruimen.


Dierstudie: combinatie van twee voedingsmiddelen en supplement maakt je botten sterker dan ze ooit waren


Dierstudie: combinatie van twee voedingsmiddelen en supplement maakt je botten sterker dan ze ooit waren


"FOS and dried plum combined with soy in the diet provides a valuable alternative to conventional osteoporosis therapies due to their anti-resorptive and anabolic properties", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 836267.

Meer:
Sojasupplement maakt botten niet sterker (21-1-2010)
Twee glazen sojamelk per dag houden botmassa op peil (16-1-2010)
Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel en maken botten sterker (20-10-2006)