Opgeladen: 16-5-2021
Opgeborgen in: Sterke botten, Plantenextracten
Translation: Rumex crispus, a natural drug against osteoporosis (17-5-2021)

Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking

Langs de weg en aan de randen van akkers en weilanden groeit een onkruid dat misschien ooit nog gebruikt gaat worden als een medicijn tegen botontkalking. Volgens dier- en reageerbuisstudies van Koreaanse wetenschappers remt een waterextract van krulzuring de afbraak van botweefsel.


Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking


Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking


Rumex crispus
Onderzoekers van het Korea Institute of Oriental Medicine experimenteerden met een zelfgemaakt extract van Rumex crispus, zoals krulzuring officieel heet, op waterbasis. De drie belangrijkste bioactieve stoffen in dat extract waren de anthraquinones emodine, chrysophanol en physcion.

Dierstudie
De onderzoekers injecteerden muizen gedurende twee dagen met RANKL. Dat is een eiwit dat osteoclasten - de botcellen die weefsel afbreken - activeert.

Gedurende de 5 dagen die daarop volgden, gaven de onderzoekers een deel van de muizen daarnaast twee keer per dag een op water gebaseerde extract van krulzuring. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze 2 keer dag een dosis van 2 gram extract gekregen.

Je kunt zuring eten als groenten, maar dagelijkse suppletie met zuringextract is niet automatisch veilig. Zuring bevat ook veel oxalaat, en niet iedereen reageert daar goed op. Mocht je gaan experimenteren met zuring, zorg er dan voor dat je een product in handen krijgt zonder oxalaat.

Het extract [WERC] verminderde het effect van RANKL op het botvolume [BV/TV], de botdichtheid [BMD] en de sterkte van de botten [Tb.N].


Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking


In vitro-studies
De onderzoekers stelden osteoblasten - dat zijn de cellen in bot die het skelet opbouwen - bloot aan het zuringextract. Zo achterhaalden ze in ieder geval een deel van het mechanisme waarlangs zuring botontkalking afremt. Zuring schakelde een aantal genen aan die actief zijn als osteoblasten botweefsel opbouwen, zoals osteopontin en osterix.

Dit was vooral het werk van de anthraquinones chrysophanol en physcion.

DM = groeimedium.


Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking


De onderzoekers deden hetzelfde met osteoclasten. Ze ontdekten dat emodine, chrysophanol en physcion in het zuringextract genen die in osteoclasten betrokken zijn bij de afbraak van botweefsel juist minder hard lieten werken. Dat zie je hieronder.


Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking


Conclusie
"This suggests that a water extract of Rumex crispus could be used as a pharmacological candidate for traditional medicine in the prevention and treatment of osteoporosis", resumeren de Koreanen.

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2017 Oct 26;17(1):483.

Meer:
Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie (10-2-2021)
Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten (30-7-2020)
MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? (10-6-2020)


Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten Yoghurt is een beter wapen tegen botontkalking dan melk Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.

Yoghurt is een beter wapen tegen botontkalking dan melk
Yoghurt en supplementen met extra vitamine D beschermen tegen botontkalking, melk en kaas niet. Epidemiologie.

Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker
Gelatinereus Gelita heeft een op gelatine gebaseerd hydrolisaat op de markt gezet, dat nog beter moet beschermen tegen botontkalking dan reguliere gelatine.