24.09.2011

Dierstudie: resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk

Een team van Franse onderzoekers hebben hem misschien gevonden. Een verbinding die de spieren en botten van astronauten kan beschermen tegen de gevolgen van gewichtloosheid tijdens lange ruimtereizen. Het is resveratrol. En wat goed genoeg is voor astronauten, is goed genoeg voor sporters die om wat reden niet kunnen trainen, of ouderen die vechten tegen osteoporose of sarcopenie.

De onderzoekers hebben nog geen proeven met mennsen gedaan. Hun publicatie, die binnenkort verschijnt in FASEB Journal, beschrijft een experiment met ratten. De onderzoekers zorgden ervoor dat die 14 dagen achtereen hun achterpoten niet konden gebruiken. De dieren waren dus hypokinetic and hypodynamic hindlimb suspended. [HH] Een controlegroep kon gedurende het experiment wel gewoon bewegen. [C]

De helft van de dieren die hun achterpoten niet konden gebruiken [HHR] en de dieren zonder restricties [CR] kreeg dagelijks 400 mg resveratrol [structuurformule hieronder] per kg lichaamsgewicht. De toediening begon 4 weken voordat de proef begon, en ging door totdat het experiment was afgelopen. De onderzoekers dienden de stof oraal toe.

Resveratrol, en een reeks van andere plantaardige verbindingen, activeert in cellen de activiteit van het 'longevity-eiwit' SIRT-1. SIRT-1 laat cellen zichzelf repareren, en zorgt er via het eiwit PGC-1alpha voor dat cellen meer mitochondria gaan aanmaken. Daardoor verbranden de cellen meer vet en wekken ze meer energie op.

In reageerbuizen is resveratrol een perfecte kandidaat om SIRT-1 te stimuleren. Mogelijk is dat niet zo in mensen van vlees en bloed, want onze stofwisseling voert resveratrol snel af. EGCG, een verbinding in groene thee, is misschien interessanter dan resveratrol. EGCG is ook een activator van SIRT-1, maar wordt minder makkelijk afgevoerd.

Hoe dan ook, de onderzoekers ontdekten dat resveratrol werkte. In de kuitspier soleus verhoogde resveratrol de aanmaak van SIRT-1 en GPC1-alpha, en de aanmaak van beschermende enzymen als GPX [in zowel CR als HHR] en SOD [in HR]. Resveratrol verminderde de afname van het gewicht van de kuitspier en de afbraak van alle soorten spiervezels.


Dierstudie: resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk


Dierstudie: resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk


Dierstudie: resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk


Dierstudie: resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk


Resveratrol
Dierstudie: resveratrol houdt spieren en botten van astronauten sterk


De netto-synthese van spiereiwitten in de soleus nam toe door de suppletie. Dat gebeurde ook een beetje in de dieren in de controlegroep, al was het effect statistisch niet significant.

De positieve effecten beperkten zich niet tot de spiermassa. Resveratrol beschermde ook de botmassa tegen afbraak. Resveratrol verhoogt de botdichtheid en de sterkte van de botten.

Resveratrol zit in pinda's, druiven en cranberries. De hoeveelheden die de onderzoekers gebruikten kun je met geen mogelijkheid uit je voeding halen. Een grove maar conservatieve benadering van de humane dosis kun je berekenen als je de dosis die de onderzoekers gebruikten deelt door 10. Dan kom je op 40 mg per kg lichaamsgewicht. Weeg je 70 kg, dan kom je op 2,8 gram. Dat is idioot hoog.

De onderzoekers gebruikten een wat minder conservatieve benadering, en komen op een humane dosis van 65 mg per kg. Weeg je 70 kg, dan kom je op 4.5 gram per dag. Dat is niet idioot hoog - dat is belachelijk hoog. Hopelijk zijn er stoffen die het effect van resveratrol versterken, zodat zulke extreme doses niet nodig zijn.

In soortgelijke experimenten beschermen leucine en creatine inactieve spieren tegen afbraak. Andere kandidaten zijn quercetine en genisteine. In reageerbuisstudies saboteren die laatstgenoemde verbindingen, samen met resveratrol, de werking van vetcellen. Dat gebeurt op een manier die doet denken aan de manier waarop resveratrol volgens de Franse onderzoekers de bot- en spiermassa beschermt.

Bron:
FASEB J. 2011 Jun 29. [Epub ahead of print].

Meer:
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteïne, resveratrol en quercetine (15-6-2011)
Resveratrol versus de wintervetrol (29-10-2010)
Cocktail van resveratrol en quercetin doodt vetcel (5-8-2009)