Opgeladen: 19-7-2022
Opgeborgen in: Pompoenen, courgettes en komkommers, Prostaat, Plantenextracten
Translation: What helps better against prostate problems? Pumpkin seeds or pumpkin extract supplements? (20-7-2022)

Wat helpt beter tegen prostaatklachten? Pompoenzaad of een supplement met extract?

Vooral in Duitsland lopen supplementen met een extract van pompoenzaad uitstekend. Ze zouden milde prostaatklachten moeten helpen verminderen. In 2015 zochten Duitse urologen uit hoe goed die supplementen werken. En of ze effectiever zijn dan ordinaire gedroogde pompoenzaden.


Wat helpt beter tegen prostaatklachten? Pompoenzaad of een supplement met extract?Studie
Winfried Vahlensieck, een uroloog van Kurpark Hospital in Bad Nauheim, verdeelde 1431 vijftigplussers met milde prostaatklachten in 3 groepen. Gedurende een jaar slikten de mannen in de ene groep dagelijks een placebo, kregen mannen in een andere groep elke dag een supplement met pompoenextract en aten mannen in weer een andere groep elke dag 10 gram pompoenzaad. Dat komt neer op 1.3 eetlepels per dag.

Het supplement dat Vahlensieck verstrekte aan zijn proefpersonen was Granu Fink, een product van GlaxoSmithKline. GlaxoSmithKline betaalde het onderzoek.

In een capsule Granu-Fink zit 500 milligram pompoenextract. De mannen slikten er 2 per dag.

Vahlensieck liet de mannen om de 3 maanden de IPSS-vragenlijst invullen. Die is ontworpen om milde prostaatklachten te kunnen beoordelen.

Resultaten
De onderzoekers beschouwden een afname van 5 punten of meer op de IPSS als een teken dat de behandeling aansloeg. Alle groepen rapporteerden een afname van de klachten, en er was geen verschil tussen de mannen die het supplement kregen en de mannen die een placebo gebruikten.

Bij de mannen die pompoenzaad gebruikten, was daarentegen wel sprake van een grotere afname van de klachten dan in de placebogroep.


Wat helpt beter tegen prostaatklachten? Pompoenzaad of een supplement met extract?Bron:
Urol Int. 2015;94(3):286-95.

Meer:
25 gram gelatine per dag vermindert goedaardige klachten prostaat (14-2-2022)
Suppletie met Epilobium angustifolium verlicht prostaatklachten (13-6-2021)
Fanatiek hardlopen voorkomt prostaatvergroting (11-10-2008)


Hoe pompoen misschien spierafbraak vermindert Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker

Hoe pompoen misschien spierafbraak vermindert
Prik ons er niet op vast, maar pompoenen zouden wel eens nog interessanter voor sporters kunnen zijn dan we eerder verkondigden.

Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht
Over vijftien jaar laden duursporters voor een wedstrijd niet meer op met pasta, brood en rijst, maar met pompoensoep. Of ze gebruiken supplementen met een extract uit de pompoen.

Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker
In groenten en fruit zitten vitamine A-achtige stoffen die biochemici carotenoïden noemen.