Opgeladen: 12-5-2018
Opgeborgen in: Carotenoïden, Darmkanker, Kankerpreventie
Translation: Diet with lots of pumpkins, peppers and carrots reduces colorectal cancer risk (13-5-2018)

Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker

Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker
In groenten en fruit zitten vitamine A-achtige stoffen die biochemici carotenoïden noemen. Deze groep stoffen vermindert de kans op borst- en prostaatkanker, zeggen studies waarover we eerder hebben geschreven. Volgens een Chinese epidemiologische studie beschermen carotenoïden ook tegen darmkanker.

Studie
Oncologen van het Chinese Sun Yat-sen University Cancer Center ondervroegen 845 mensen met darmkanker over hun dieet, en deden hetzelfde met 845 vergelijkbare mensen zonder darmkanker. Ze bepaalden vervolgens hoeveel carotenoïden de studiedeelnemers dagelijks consumeerden, en verdeelden de studiedeelnemers op basis daarvan in 4 even grote groepen [Quartiles].

De studiedeelnemers in Quartile 1 consumeerden de geringste hoeveelheden van de gemeten carotenoïden. De onderzoekers zetten de kans op darmkanker in die groep per definitie op 1.

Resultaten
Hoe meer carotenoïden de studiedeelnemers consumeerden, hoe geringer was hun kans op darmkanker. Vooral een dieet met relatief veel bèta-cryptoxanthine beschermden tegen darmkanker. Op een gedeelde tweede plaats kwamen lycopeen en alpha-caroteen.


Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker

Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker


De beschermende werking van bèta-caroteen was minder prominent. Volgens de statistische berekeningen van de onderzoekers beschermden luteïne en zeaxanthine niet.

Conclusie
"In conclusion, this study support the hypothesis that relatively high dietary intake of specific carotenoid is associated with the reduced risk of colorectal cancer", resumeren de onderzoekers.

De beste voedingsbronnen van bèta-cryptoxanthine zijn pompoenen, pepers en paprika's. Alpha-caroteen zit vooral in pompoen in wortels, en lycopeen zit in bewerkte tomatenproducten en watermeloen.


Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker


Bron:
Eur J Nutr. 2015 Jun;54(4):619-28.

Meer:
Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)
Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker (31-12-2017)
Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmen (14-12-2017)


Een voedingspatroon met veel bètacaroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker
Carotenoïden beschermen tegen de terugkeer van borstkanker. Vooral good old bètacaroteen lijkt interessant.

Lycopeen, luteïne, bèta-cryptoxanthine en alpha- en bèta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker
Een dieet met veel groenten en fruit met ruime hoeveelheden carotenoïden, zoals tomaten, wortel, bladgroenten en broccoli, vermindert de kans op de terugkeer van borstkanker.

Elke 10 gram wortel - bron van carotenoïden - maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
Als deze studie klopt, dan kunnen mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker halveren.