Opgeladen: 31-12-2017
Opgeborgen in: Carotenoïden, Immuunsysteem, Preventie & overleving van kanker
Translation: Enhanced with lycopene, Natural Killer Cells are better cancer fighters (1-1-2018)

Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker

Een dieet met veel groenten en fruit beschermt tegen zo'n beetje elke chronische ziekte, en dat komt onder meer omdat groenten en fruit bronnen zijn van carotenoïden als lycopeen, luteïne en bèta-caroteen. Chinese onderzoekers publiceerden een in vitro-studie die in ieder geval één manier blootlegt waarop carotenoïden de gezondheid beschermen: ze verlengen de levensduur van de Natural Killer-cellen die in ons lichaam kankercellen opruimen.

Studie
Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker
De onderzoekers haalden Natural Killer-cellen uit het bloed van vrijwilligers en bewaarden dat 3 weken voordat ze met de cellen gingen experimenteren. Na die periode beginnen Natural Killer-cellen te verouderen. De Chinezen bewaarden een deel van de cellen in serum waarin ze lycopeen hadden gestopt.

Resultaten
De Natural Killer-cellen die waren blootgesteld aan lycopeen hielden het in de petrischalen en reageerbuizen van de onderzoekers langer uit dan de cellen in de controlegroep.


Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker


Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kankerToen de onderzoekers hun Natural Killer-cellen in contact brachten met leukemiecellen, zagen ze dat de cellen die waren blootgesteld aan lycopeen langer in staat bleven om de kankercellen op te ruimen.

Lycopeen verhoogde bovendien de hoeveelheid interferon-gamma die de Natural Killer-cellen aanmaakten. Interferon-gamma is een signaaleiwit dat vrijkomt als immuuncellen kankercellen opruimen.


Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kankerConclusie
"Lycopene has the positive effect on Natural Killer cells by prolonging its lifespan, increasing its cytotoxicity and decreasing its apoptosis, which can be used as a health product to increase immunity", schrijven de onderzoekers.

Ze voegen daaraan toe dat andere carotenoïden eenzelfde effect op Natural Killer-cellen hebben. Zoals luteïne.

"Lutein is another carotenoid with no provitamin A activity", schrijven de onderzoekers. "Studies show that, dietary lutein increased IFN-gamma mRNA expression in splenocytes and decreased apoptosis in blood leukocytes of tumor bearing mice compared to un-supplemented ones." [Anticancer Res. 2003 Jul-Aug;23(4):3333-9.]

"Our results show that lycopene also significantly increases the Natural Killer cells IFN-gamma expression in gene and protein levels. The increased IFN-gamma secretion could help to increase the cytotoxicity of Natural Killer cells."

Bron:
Bioengineering and Bioscience 2(3): 23-30, 2014.

Meer:
Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmen (14-12-2017)
Een voedingspatroon met veel bèta-caroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker (11-12-2017)
Lycopeen, luteïne, bèta-cryptoxanthine en alpha- en bèta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker (30-11-2017)


Lycopeen en beta-caroteen beschermen tegen hartinfarct

las tomatensap per dag maakt je slanker

Tomatenpuree - 'de' bron van lycopeen in ons dieet - houdt de huid jong

Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct
Mannen die relatief veel wortels en tomatensap consumeren hebben waarschijnlijk minder kans op een hartinfarct dan mannen die dat niet doen. Epidemiologie.

Glas tomatensap per dag maakt je slanker
En als dat echt zo is, dan heeft lycopeen daar misschien de hand in...

Tomatenpuree - 'de' bron van lycopeen in ons dieet - houdt de huid jong
Tien eetlepels per dag vertraagt huidveroudering. Humaan onderzoek.