Opgeladen: 14-10-2020
Opgeborgen in: Anabolica & studies, Anabolica & risico's
Translation: Longer steroid cycles, more side effects (15-10-2020)

Langere anabolenkuur, meer bijwerkingen

Langere anabolenkuur, meer bijwerkingen
De kans op bijwerkingen die gebruikers van anabolica rapporteren, wordt niet alleen groter naarmate hun anabolenkuren langer duren. Australische onderzoekers schrijven in Drugs: Education, Prevention and Policy dat ook de lengte van de herstelperiode tussen de anabolenkuren een factor is. Korte herstelperioden vergroten volgens de Australiërs de kans op gynaecomastie.

Studie
De onderzoekers ondervroegen 564 mannen die anabolen gebruikten, en hun injectienaalden haalden bij primary needle and syringe programme locations in de stad Sydney. Hun gemiddelde leeftijd was 28 jaar.

Boosheid en irritatie, seksuele problemen en borstgroei [medische term: gynaecomastie] waren de meest gerapporteerde bijwerkingen. De onderzoekers vroegen de mannen ook naar de lengte van hun kuren en die van hun herstelperioden, en keken vervolgens of die correleerden met de bijwerkingen die de gebruikers rapporteerden.

Resultaten
Hoe langer de kuren van de gebruikers duurden, hoe groter was hun kans op seksuele problemen, depressie en een verhoging van de concentratie leverenzymen.


Langere anabolenkuur, meer bijwerkingen


De onderzoekers vonden geen verband tussen de kuurlengte en gynaecomastie. Maar ze vonden wel een verband tussen gynaecomastie en de lengte van de herstelperiode tussen de kuren.

Bij de studiedeelnemers met korte herstelperioden kwam borstvorming bijna 4 keer vaker voor dan bij de studiedeelnemers met langere herstelperioden.


Langere anabolenkuur, meer bijwerkingen


Raar. Heel erg raar.

Bron:
Drugs: Education, Prevention & Policy 2017 24(5), 400-8.

Meer:
Hormonaal herstel na anabolenkuur duurt langer dan 4 maanden, zegt metastudie (9-7-2019)
Kwart van de jonge anabolengebruikers heeft dichtgeslibde kransslagaders (14-6-2019)
Ook de doorsnee-anabolengebruiker heeft verhoogde sterftekans (23-11-2018)
Meer anabolen, meer kans op seksuele problemen (28-8-2018)


Anabolengebruiker heeft negen keer meer kans op gescheurde aanhechting dan naturelsporter Zeven ongebruikelijke manieren om anabolengebruik een beetje minder riskant te maken Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroiden bevat slecht nieuws voor gebruikers

Anabolengebruiker heeft negen keer meer kans op gescheurde aanhechting dan naturelsporter
Opmerkelijk is dat volgens het onderzoek de meeste aanhechtingen niet in de gym scheuren, maar daarbuiten.

Zeven ongebruikelijke manieren om anabolengebruik een beetje minder riskant te maken
Hoe voorzichtiger je doseringen, hoe minder de risico's. Ook medische controles door een goed ingevoerde arts en een grondige kennis van de materie maken anabolengebruik minder riskant. Goed. Da's logisch.

Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden bevat slecht nieuws voor gebruikers
Volgens een aantal kleine humane studies, een flink aantal case studies en een berg dierstudies zijn anabole steroïden niet goed voor hart- en bloedvaten.