Opgeladen: 23-11-2018
Opgeborgen in: Gezondheidsrisico's van anabole steroïden
Translation: The increased mortality risk of the average steroid user (24-11-2018)

Ook de doorsnee-anabolengebruiker heeft verhoogde sterftekans

Ook de doorsnee-anabolengebruiker heeft verhoogde sterftekans
Hoe dodelijk zijn anabolen? We hadden al onderzoek onder elite-powerlifters en een onderzoek onder anabolengebruikers die in aanraking waren gekomen met justitie, en beide studies kwamen met niet-malse conclusies. Maar goed, die studies hadden geen betrekking op doorsnee-gebruikers. En dat heeft het onderzoek dat Henrik Horwitz van de universiteit van Kopenhagen binnenkort publiceert in de Journal of Internal Medicine wel.

Studie
In Denemarken werken 342 fitnesscentra en gyms mee aan een antidopingprogramma dat kan inhouden dat bezoekers met een verdachte fysiek kunnen worden uitgenodigd om zich te laten testen op doping. Worden ze betrapt, dan moeten ze op zoek naar een andere gym.

In de periode tussen 2006 en 2018 vielen zo'n twaalfhonderd Denen door de mand. Van die groep volgden de onderzoekers, die tussen twee haakjes zijn betaald door Anti Doping Denmark, [antidoping.dk] 545 anabolengebruikers vanaf het moment dat ze werden betrapt, en keken ze wie van hen overleden. Het ging uitsluitend om mannen.

De Denen vergeleken vervolgens de sterfte onder de anabolengebruikers met de sterfte onder vergelijkbare Deense mannen.

Resultaten
De kans dat een gebruiker in een periode van pakweg 10 jaar overleed was een factor 3 hoger dan de kans dat een doorsnee-Deense man overleed.


Ook de doorsnee-anabolengebruiker heeft verhoogde sterftekans


In 2015 rapporteerden Zweedse criminologen in een vergelijkbaar onderzoek dat anabolengebruik de kans op overlijden met een factor 18 verhoogde. Die anabolengebruikers waren echter getest door de politie en gevangenissen. Deze groep is dus niet representatief voor de doorsnee-gebruikers. De gebruikers in de Deense studie waarschijnlijk wel, vermoeden de onderzoekers.

Desondanks kan de Deense studie de gezondheidsgevolgen van anabolengebruik onderschatten. De gemiddelde anabolengebruiker in het bestand van de onderzoekers was 26 jaar. De sterfgevallen onder bodybuilders die de media halen doen echter vermoeden dat anabolengebruik pas op middelbare leeftijd zijn tol gaat eisen.

Conclusie
"Androgenic anabolic steroids users have an increased risk of dying and significantly more hospital admissions than their nonuser peers, and a high rate of side effects related to the pharmacodynamic properties of these drugs", concluderen de onderzoekers. "Based on the high prevalence of androgenic anabolic steroids abuse, these side effects are a public health concern."

Bron:
J Intern Med. 2018 Nov 20. doi: 10.1111/joim.12850. [Epub ahead of print].

Meer:
Meer anabolen, meer kans op seksuele problemen (28-8-2018)
Door hun testosteron overlijden mannen vaker aan kanker dan vrouwen (24-3-2018)
Zeven ongebruikelijke manieren om anabolengebruik een beetje minder riskant te maken (24-2-2018)


Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden bevat slecht nieuws voor gebruikers
These findings may inform public health initiatives to curb drug exposure and provide clinicians with information that will translate into improved patient care."

Helft van de voormalige anabolengebruikers voorgoed hypogonadaal
Anabolengebruikers hebben na een paar jaar kuren hun hormoonhuishouding al blijvende schade toegebracht.

Anabolenleefstijl verkort levensduur, zegt dierstudie
Aan welke aandoening anabolengebruikers zullen bezwijken, is volgens deze dierstudie moeilijk te voorspellen.