Opgeladen: 3-9-2016
Opgeborgen in: Anabolen & studies, Anabolen & risico's
Translation: Half ex steroids users are hypogonadal (14-12-2016)

Helft van de voormalige anabolengebruikers blijft hypogonadaal

Anabolengebruikers hebben na een paar jaar kuren hun hormoonhuishouding al blijvende schade toegebracht, schreven we een paar dagen geleden. Dat stukje was gebaseerd op een Deens onderzoek, dat onlangs verscheen in PLoS One. Een jaar eerder publiceerden onderzoekers van Harvard Medical School een vergelijkbare studie. Hij is niet zo solide als het Deense onderzoek, maar minstens zo schokkend. Volgens de Harvardianen herstelt bij de helft van de gewezen anabolengebruikers de hormoonhuishouding niet.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 55 mannelijke recreatieve bodybuilders. Ze kwamen alleen in aanmerking voor de studie als ze minstens 1 rep konden bankdrukken met 125 kilo.

19 bodybuilders hadden in het verleden anabolen gebruikt, maar waren daarmee gestopt. Ex-gebruikers die testosterontherapie kregen omdat hun testes niet meer voldoende mannelijke geslachtshormoon konden aanmaken mochten niet meedoen aan de studie.

De 36 bodybuilders die zeiden dat ze nooit anabolen hadden gebruikt ondergingen diverse tests, die moesten bevestigen of ze werkelijk naturel waren.

Resultaten
Het percentage ex-gebruikers met een relatief hoge testosteronspiegel was beduidend groter bij de ex-gebruikers dan bij de nooit-gebruikers. En jawel, de verschillen tussen de twee groepen waren statistisch significant.


Helft van de voormalige anabolengebruikers blijft hypogonadaalDe ex-gebruikers hadden minder vrij testosteron in hun bloed dan de nooit-gebruikers. Het verschil tussen de twee groepen was net niet statistisch significant. Wel statistisch significant waren de verschillen tussen de seksuele interesse en de omvang van de testes in de beide groepen.


Helft van de voormalige anabolengebruikers blijft hypogonadaal Helft van de voormalige anabolengebruikers blijft hypogonadaal Helft van de voormalige anabolengebruikers blijft hypogonadaalVier ex-gebruikers waren pas 4-6 maanden geleden gestopt met kuren. De rest was al minstens 7 maanden clean. Het weglaten van de gegevens van die vier ex-gebruikers uit de studie veranderde de globale uitkomsten van het onderzoek niet.

In deze tabel vatten de onderzoekers de resultaten van hun studie samen.

Conclusie
Iets meer dan de helft van de ex-gebruikers die de onderzoekers vertoonde "pronounced symptoms of anabolic steroids withdrawal hypogonadism", aldus de Harvardianen. En hoewel ze maar een beperkt aantal bodybuilders hebben bestudeerd, vinden ze dat hun studie aanleiding geeft tot zorg.

"The present observations, despite their limitations, suggest that anabolic steroids induced hypogonadism likely represents an emerging issue in the growing world population of anabolic steroids users - an issue still apparently underrecognized in the scientific literature", schrijven ze. "Hypogonadal symptoms are of particular concern because they may induce individuals to quickly resume anabolic steroids use after stopping a prior course of these drugs, in an attempt to self-treat dysphoric sexual and mood symptoms."

"Repeated cycles of anabolic steroids re-use may then lead to anabolic steroids dependence, a disorder that appears to develop in as many as 30% of illicit steroids users."

"To prevent anabolic steroids dependence, and to reduce the risk of prolonged hypogonadal syndromes, hypogonadal patients will likely require endocrinological treatment to restore normal hypothalamic-pituitary-testicular function, possible antidepressant treatment (if depressive symptoms are pronounced), and substance-dependence treatment to reduce the risk of relapse into steroids use."

Ongerust?
Als je anabolen gebruikt, en niet helemaal gerust bent op de endocrinologische gevolgen daarvan, zoek dan contact met de endocrinoloog Pim de Ronde. Hij heeft nog steeds de mogelijkheid om je in het kader van de Haarlem-studie kostenloos te onderzoeken. Meer daarover lees je hier.

Bron:
Addiction. 2015 May;110(5):823-83.

Meer:
Hormoonhuishouding anabolengebruikers na een paar jaar onherstelbaar beschadigd - ondanks post cycling therapy (23-8-2016)
Hoe al na één injectie testosteron je lichaamseigen productie van testosteron onderuit gaat (9-8-2016)
Dit hebben ze de anabolengebruiker met spijt nooit verteld (20-9-2014)


Medisch gebruik testosteron maakt mannen onvruchtbaar
Als dit het gevolg is van medisch gebruik van testosteron, wat is dan het effect van de anabolenkuren die sporters gebruiken?

Herstel mild nandrolonkuurtje duurt een half jaar
Kleine humane studie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Lichaam herstelt compleet van kuur (behalve dan je hormoonhuishouding)
Dat zeggen Duitse sportwetenschappers, die dertig stevige anabolengebruikers en ex-gebruikers aan een grondig medisch onderzoek onderwierpen.