Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Antioestrogenen & opstarters     Anabolen & Studies  Anabolen & studies     Anabolen & Risico's  Anabolen & risico's    

2 9 - 0 7 - 2 0 0 8

  Herstel mild nandrolonkuurtje duurt een half jaar (Lancet. 1984 Feb 25;1(8374):417-20.)
In de vroege jaren tachtig gaven endocrinologen uit het Duitse Muenster vijf jonge mannen van voor in de twintig een paar maanden nandrolon-hexylfenylpropionaat - zeg maar: Anadur - en keken vervolgens wat er met de mannen gebeurde. En hoewel de doses geen fluit voorstelden, had het lichaam van de mannen maar liefst een half jaar nodig om van dat kuurtje te herstellen.
Nandrolonhexylfenylpropionaat lijkt op nandrolon-decanoaat. De onderzoekers injecteerden de mannen eerst drie weken injecties met honderd milligram hormoon per week, en daarna tien weken achtereen met tweehonderd milligram per week.
Klachten hadden de mannen niet. Ze kregen geen last van acne, hun prostaat groeide niet, ze kregen geen gyno, hun libido liep niet terug. Ze werden wel zwaarder. Ze wogen gemiddeld 88 kilo toen de proef begon, en toen hun kuur erop zat wogen ze 95 kilo. Zestien weken later waren de mannen daarvan alweer drie kilo verloren.
De mannen trainden met gewichten, suggereert de tekst. Wetenschappers geloofden in de jaren tachtig nog niet dat sporters meer spieren aanmaakten als ze anabolen gebruiken. In bijna alle studies zie je dat atleten vier, vijf of meer kilo's zwaarder werden als ze androgenen kregen, maar de onderzoekers veegden dat altijd van tafel. Meten is natuurlijk weten, maar conformisme is vaak sterker dan feiten.
De natuurlijke aanmaak van testosteron van de mannen liep terug tijdens hun kuur. Nadat de mannen hun laatste injectie hadden gekregen duurde het een half jaar tot hun testosteronspiegel weer op zijn oude niveau was.

Herstel mild nandrolonkuurtje duurt een half jaar

Tijdens de kuur slinkten de testes van de mannen. Hun gemiddelde grootte liep terug van 39 tot 21 milliliter. De onderzoekers hadden dat wel verwacht, maar de mannen er niet over ingelicht. Ze waren bang dat die informatie een ongewenst psychologisch effect op de mannen zou hebben. [In 2008 zouden ethische commissies daarmee niet akkoord zijn gegaan - red.]

Herstel mild nandrolonkuurtje duurt een half jaar

Er waren grote verschillen wat betreft het herstel van de vruchtbaarheid van de mannen. Eén man was al na acht weken weer net zo vruchtbaar als voor de kuur, maar er was er ook eentje die pas na dertig weken weer net zoveel zaadcellen aanmaakte als voordat zijn kuurtje begon.
Toch is het oude Duitse onderzoekje weinig geruststellend. Als zo'n licht kuurtje al zulke hardnekkige gezondheidseffecten heeft, wat zijn dan de gezondheidseffecten van de kuurtjes die nu in de bodybuilding in zwang zijn?
In de medische literatuur vind je gevallen van bodybuilders die na jarenlang continu-kuren onvruchtbaar zijn geworden of zichzelf op dertigjarige leeftijd de andropause hebben ingespoten. Bij ex-anabolengebruikers vinden onderzoekers bovendien een lagere testosteronspiegel dan bij bodybuilders die naturel zijn gebleven.
Het is te gemakkelijk om die verlaging van de testosteronspiegel en vruchtbaarheidsproblemen af te doen als een gevolg van extreem anabolengebruik. Als je er gevoelig voor bent, kun je toch in de problemen komen, ook als je je netjes houdt aan de richtlijnen in de ondergrondse handboeken. Die onderschatten consequent de impact die anabolenkuren hebben op de natuurlijke aanmaak van hormonen en de vruchtbaarheid. Een paar maanden zijn genoeg om te herstellen, zeggen de manuals. Uit studies - en niet alleen die van hierboven - blijkt echter dat vier maanden hersteltijd na een kuur niet genoeg is.
Toegegeven, in die studies gebruikten de proefpersonen geen antioestrogenen of hCG. Chemische sporters nemen die na een anabolenkuur om hun lichaamseigen aanmaak van testosteron sneller weer op gang te krijgen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken