Opgeladen: 24-3-2018
Opgeborgen in: Anabolen & risico's, Preventie & overleving van kanker
Translation: Testosterone makes cancer more agressive (25-3-2018)

Door hun testosteron overlijden mannen vaker aan kanker dan vrouwen

Mannen met kanker overlijden vaker dan vrouwen met kanker - en dat komt door hun testosteron. Testosteron maakt tumoren agressiever, concluderen Amerikaanse oncologen in een al wat oudere epidemiologische studie. Het onderzoek, dat in 2013 verscheen in PLoS One, impliceert niet dat mannen met kanker hun hoop op overleving maar moeten laten varen. Maar het doet wel vermoeden dat het gebruik van anabolen waarschijnlijk nog riskanter is dan we al vermoedden.

Studie
Amerikaanse oncologen, verbonden aan het Danbury Hospital Research Institute, verzamelden gegevens uit twee grote Amerikaanse epidemiologische projecten.

Eentje daarvan is de Surveillance, Epidemiology and End Results-database [SEER]. In dat project verzamelt de Amerikaanse overheid de gegevens van alle Amerikanen met kanker. Dankzij SEER kregen de onderzoekers toegang tot de data van 1.2 miljoen kankerpatiënten.

Daarnaast gebruikten de onderzoekers gegevens die waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey [NHANES-3].

Resultaten
Uit de gegevens van de SEER-database bleek dat mannelijke kankerpatiënten van 17-61 jaar meer kans op overlijden hebben dan vrouwen met kanker. In alle figuren hieronder staat 1 voor de kans dat vrouwelijke kankerpatiënten overlijden.


Door hun testosteron overlijden mannen vaker aan kanker dan vrouwen


Toen de onderzoekers gegevens gingen gebruiken van NHANES-3, zagen ze een verband tussen de hoeveelheid vrij testosteron in het bloed van mannen met kanker en hun kans op overlijden.


Door hun testosteron overlijden mannen vaker aan kanker dan vrouwen


Hieronder zie je dezelfde gegevens, maar dan nog eens uitgesplitst naar leeftijd. Je ziet de relatie tussen de kans op overlijden bij mannelijke kankerpatiënten en leeftijd, en de relatie tussen de concentratie vrij testosteron en leeftijd. Beide curven overlappen.


Door hun testosteron overlijden mannen vaker aan kanker dan vrouwen


De onderzoekers keken in totaal naar 65 waarden in het bloed van de kankerpatiënten. Er was er geen eentje die de sterftekans zo goed kon voorspellen als vrij testosteron.

Conclusie
De publicatie van de onderzoekers heet "Free testosterone drives cancer aggressiveness" - en dat is ook meteen de conclusie die de onderzoekers trekken. Door hun hormoonhuishouding hebben mannen met kanker minder kans om hun ziekte te overleven dan vrouwen. Als je een beetje weet hebt van de manier waarop testosteron het immuunsysteem afremt, is dat niet verrassend.

De omvang van het testosteron-effect is ook niet zo heel erg groot, als je het vergelijkt met leefstijlfactoren als beweging en overgewicht. De take home message van dit onderzoek is dan ook niet dat mannen met kanker kansloos zijn, en hun hoop op overleving beter kunnen laten varen.

Wat je wel uit dit onderzoek kunt afleiden is dat het gebruik van anabole steroïden wellicht nog riskanter is dan we al vermoedden. Als dit het effect is van natuurlijke concentraties testosteron, wat is dan het effect van de suprafysiologische concentraties synthetische androgenen die je vindt bij anabolengebruikers?

Bron:
PLoS One. 2013 Apr 24;8(4):e61955.

Meer:
De eunuchstudies | Is testosteron een verouderingshormoon? (30-3-2013)
Testosteron verhoogt kans borstkanker (22-11-2010)
Voor mannen zijn spieren ook niet alles (7-6-2009)


Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders

Waarom rokende trenbolone-gebruikers nog vaker kanker krijgen

Vroegkalers moeten zuinig zijn op hun prostaat

Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders
Uit een Braziliaanse studie uit 2010 blijkt dat mensen hun genen kunnen beschadigen als ze anabolen gebruiken.

Waarom rokende trenbolone-gebruikers nog vaker kanker krijgen
In de goede ouwe tijd leefden anabolengebruikers als monniken. Ze dronken geen alcohol en ze rookten niet. Het enige wat ze in hun lichaam stopten dat niet in de categorie van 'voeding' viel, dat waren anabolen. Als je trenbolone gebruikt is dat wel zo verstandig.

Vroegkalers moeten zuinig zijn op hun prostaat
Als je lang en veel testosteron, trenbolon of andere anabolen gebruikt, dan neemt daardoor je kans op prostaatkanker toe. Tenminste, dat vrezen artsen. Als dat vermoeden klopt, dan moeten vooral mannen die jong kaal worden zich dat aantrekken.