16.07.2011

Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders

Een paar dagen geleden schreven we over een dierstudie waarin een eenmalige injectie nandrolondecanoaat genetisch materiaal beschadigde. Nou zijn muizen geen mensen en is genetische schade niet lang niet hetzelfde als kanker, maar uit een Braziliaanse studie uit 2010 blijkt dat ook mensen hun genen kunnen beschadigen als ze anabolen gebruiken.

De onderzoekers bestudeerden 15 jonge mannen die vier keer per week met gewichten trainden en anabolen gebruikten. De mannen kuurden vier weken en injecteerden in die periode - volgens de onderzoekers - elke week 50 mg nandrolondecanoaat en slikten daarbij drie keer per week 18 mg stanozolol. [Ja, het staat er echt. Misschien was het een schrijffout.]

Een controlegroep van 15 bodybuilders kuurde niet. Een andere controlegroep van 20 jonge mannen trainde niet en gebruikte ook geen anabolen.

Twee maanden na het kuurtje haalden de onderzoekers bij elke proefpersoon wat wangslijm weg, en haalden daar per persoon 2000 cellen uit. Vervolgens keken de onderzoekers onder een microscoop hoeveel van die cellen tekenen genetisch waren beschadigd. De Brazilianen keken bijvoorbeeld cellen met pyknosis [het genetisch materiaal zit in de cel op elkaar gepropt], karyolysis [het genetisch materiaal lost op] en karyorrhexis [het erfelijk materiaal valt in stukken uit elkaar].


Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders


De onderzoekers keken ook naar het aantal micronucleated cells: cellen met een extra kleine celkern. Die celkern bestaat uit erfelijk materiaal dat de cellen 'teveel' hebben, en daarvan maar een extra celkern hebben gemaakt. Je ziet zo'n micronucleated cell hieronder.

Hoe meer micronucleated cells er in je wangslijm zitten, en hoe meer van die cellen pyknosis, karyolysis of karyrrhexis vertonen, des te groter is je kans op kanker, denken wetenschappers.


Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders


Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders


Als je de tabel hierboven ziet, dan lijkt het erop dat krachttraining de kans op genetische schade verlaagt, maar dat anabolen die kans juist verhogen. Dat laatste is ook de conclusie die de Brazilianen trekken.

"Chromosomal damage and cytotoxicity are induced by anabolic steroids after 2 months of administration in oral mucosa cells", schrijven de onderzoekers. "Since DNA damage and cellular death are important steps in events leading to carcinogenesis, this study represents a relevant contribution to the correct evaluation of the potential health risks associated with the consumption of anabolic steroids."

Als je er andere studies bijpakt, dan worden de onderzoeksuitkomsten ineens een stuk minder alarmerend. In 2009 publiceerden dezelfde Brazilianen bijvoorbeeld een onderzoek waarin ze het wangslijm van pompbedienden vergeleken met dat van mensen die niet dag-in-dag-uit diesel en benzine opsnoven. [Environ Int. 2009 Oct;35(7):1062-5.] Uit die studie komt de tabel van hieronder.


Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders


Hum. Als je even alleen naar de other nuclear alterations kijkt, dan lijkt het erop dat vier weken kuren met een beetje stanozolol en nandrolondecanoaat minder riskant is dan werken in een pompstation...

Bron:
Steroids. 2010 Dec;75(12):952-5.

Meer:
Dierstudie: beschadiging van erfelijk materiaal na eenmalige injectie deca (12-7-2011)
Lancet: bodybuilder krijgt prostaatkanker door anabolen (9-6-2010)
Hoge natuurlijke testosteronspiegel verhoogt kans prostaatkanker alleen bij ouderen (6-1-2008)