Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aantrekkelijkheid       Immuunsysteem       Levensverlenging       Levensverlenging & leefstijl    

0 7 - 0 6 - 2 0 0 9

  Voor mannen zijn spieren ook niet alles (Evolution and Human Behavior doi: 10.1016/j.evolhumbehav.2009.04.002.)

Vrouwen, vertellen psychologische studies, vallen voor gespierde mannen. Gespierde mannen zijn sterk, en de evolutie heeft de voorkeur voor vrouwen zo geprogrammeerd dat ze zich aangetrokken voelen tot mannen waarmee ze gespierde kinderen kunnen maken. Klinkt logisch. Maar waarom zijn de minder gespierde mannen dan niet al lang uitgestorven? Amerikaanse epidemiologen, verbonden aan de University of Pittsburgh, hebben achterhaald waarom.

Voor mannen zijn spieren ook niet alles
Een paar cijfers. Mannen hebben zestig procent meer spiermassa dan vrouwen. Vooral op het bovenlichaam is het verschil tussen de musculariteit van mannen en vrouwen duidelijk. Mannen hebben 75 procent meer spieren op hun armen dan vrouwen en negentig procent meer kracht in hun bovenlichaam. Op hun benen hebben mannen vijftig procent meer spiermassa. Hun spierkracht in het onderlichaam is 65 procent sterker.

Waarom maakt de natuur mannen zoveel gespierder dan mannen? Biologen vermoeden dat de mensheid via spieren aan seksuele selectie doet. Vrouwen kiezen voor gespierde mannen omdat spieren een teken zijn van gezondheid en kracht. Maar aan de andere kant zijn gespierde mannen ook kwetsbaar. Spieren vreten energie. Daarvan hebben we sinds enkele tientallen jaren genoeg, maar voor die tijd heeft de mensheid honderdduizenden jaren achtereen de ene na de andere hongersnood moeten overleven.

Uit biologisch onderzoek blijkt bovendien dat spieren samenhangen met testosteron, terwijl testosteron helemaal niet zo'n gezond hormoon is. Praktisch alle mannetjesdieren leven langer zonder testes. Dat komt omdat testosteron het immuunsysteem saboteert en het lichaam kwetsbaarder maakt voor infectieziekten. Gespierde mannen maken bijvoorbeeld minder C-reactive protein aan. Dat eiwit wordt gemaakt door vetcellen en de lever, en maakt zich vast aan foute micro-organismen. Immuuncellen weten daardoor welke cellen ze moeten opruimen. In de VS is de kans om als man door een infectieziekte te overlijden 42 procent hoger dan voor vrouwen.

In evolutionair opzicht hebben spieren dus voordelen en nadelen. De kans dat je je genen kunt doorgeven is wat hoger, omdat vrouwen je vaker de moeite waard vinden. Maar je gaat wel sneller dood.

Dat zou verklaren waarom volgens sommige psychologische studies vrouwen gespierde mannen misschien wel leuk vinden, maar geen zin hebben in gespierde mannen als het gaat om serieuze relaties. Misschien weten vrouwen onbewust dat mannen met veel testosteron niet zo lang meegaan.

Tot zover de theorie. De onderzoekers keken of ze die konden bewijzen aan de hand van gegevens die waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey. Daarin werden een kleine zesduizend mannen zes jaar gevolgd. Het staatje hieronder - voor de fijnslijpers: het is gebaseerd op de residuen van een regressie - laat zien waar daaruit kwam.


Voor mannen zijn spieren ook niet alles


De onderzoekers verdeelden de mannen in vijf evengrote grote groepen [quintielen] aan de hand van hun spiermassa. De mannen met de minste spiermassa staan links in de tabel, de mannen met de meeste spiermassa rechts.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de hoeveelheid energie die de mannen verbruikten, het aantal seksuele partners en het aantal immuuncellen in hun bloed [WBCC]. De hoeveelheid energie was gecorrigeerd voor de energie die de mannen nodig hadden om hun musculatuur op peil te houden.

Er is dus sprake van een trade off, aldus de onderzoekers. Tegenover de voordelen die gespierde mannen hebben bij het doorgeven van hun genen staan ook nadelen. "There is a range of muscularity levels that produce equal net fitness effects with different contributions from fertility and survival, thus potentially explaining genetic variance in male muscularity."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken