Opgeladen: 24-2-2018
Opgeborgen in: Anabolen & risico's
Translation: Seven unusual ways to make steroids use a bit less risky (25-2-2018)

Zeven ongebruikelijke manieren om anabolengebruik een beetje minder riskant te maken

Hoe voorzichtiger je doseringen, hoe minder de risico's. Ook medische controles door een goed ingevoerde arts en een grondige kennis van de materie maken anabolengebruik minder riskant. We vertellen de chemische atleten onder ons lezerspubliek niets nieuws, en dus gaan we het daarover in dit webbericht niet hebben. In plaats daarvan proberen we met een paar veiligheidstips te komen die wat minder voor de hand liggen. Ter lering ende vermaak.

#1 Ga eerst op dieet voordat je gaat kuren

Vetweefsel remt de stijging van de testosteronspiegel na een injectie. Dat komt misschien doordat enzymen in lichaamsvet testosteron, maar ook andere anabolen die kunnen omzetten in estradiol, neutraliseert. Tegelijkertijd nemen de cardiovasculaire risico's van testosteron - zoals het stroperig worden van het bloed, de verslechtering van de cholesterolspiegel en de verhoging van de bloeddruk - toe naarmate de vetmassa groter is.

Zeven ongebruikelijke maar wetenschappelijk onderbouwde tips voor gebruikers van anabolen
Als je aan de dikke of mollige kant bent, kun je dus overwegen om eerst je lichaamssamenstelling te verbeteren voordat je jezelf op sap zet. Het zal je kuur effectiever en minder riskant maken.

#2 Ga na of er trombose in je familie zit (of een andere hart- of vaatziekte) voordat je gaat kuren
Veel cardiovasculaire ziekten hebben een genetische component. Als je foute genen hebt, hoef je daar met een gezonde manier van leven geen last van te krijgen – maar als je anabolen gaat gebruiken, dan wordt dat anders. Karakteristiek voor de wisselwerking tussen anabolen en foute genen is deze case study, die Amerikaanse onderzoekers nog niet zo lang geleden publiceerden in Blood Coagulation & Fibrinolysis.

#3 Doe voor, tijdens en na je kuur ook aan cardio- of duurtraining
Het beste preventieve medicijn tegen hart- en vaataandoeningen is cardio- of duurtraining. Volgens dierstudies beschermt cardiotraining ook anabolengebruikers.

#4 Zorg zeker in de zomer voor voldoende hydratie
Anabolica, eiwitten en creatine trekken (zeker in die combinatie) een wissel op de nieren. Onder normale omstandigheden zullen gezonde individuen daar op korte termijn geen last van krijgen - maar dan moeten die gezonde individuen niet uitdrogen. Anabolen, eiwitrijke voeding, creatine & dehydratie is teveel van het goede.

#5 Gebruik geen recreatieve drugs
Wereldwijd neemt het aantal sterfgevallen onder anabolengebruikers flink toe. Commentatoren zeggen dat dit komt omdat er steeds meer mannen en vrouwen anabolen gebruiken, maar wij vragen ons af of dat de enige verklaring is. Wij vermoeden dat het anabolengebruik is veranderd: de doseringen zijn fiks toegenomen, en een steeds grotere groep combineert anabolica met recreatieve drugs.

Zeker dat laatste is waarschijnlijk een factor van betekenis, ontdekten Australische onderzoekers enkele jaren geleden. Zij analyseerden tussen 1997 en 2012 alle gedocumenteerde sterfgevallen onder anabolengebruikers in Sydney, en constateerden dat in de overweldigende meerderderheid van de gevallen recreatieve drugs als cocaïne een rol hadden gespeeld.

Uit dierstudies weten we inmiddels dat een anabool steroid als nandrolon en een drug als cocaïne elkaars negatieve effect op de hartspier versterken, en in in vitro-studies verhoogt de combinatie van testosteron en cocaïne de kans op de vorming van bloedstolsels.

#6 Injecteer niet als je een koortslip hebt
Sommige anabolengebruikers ontwikkelen gruwelijke abcessen. Hier, hier, hier en hier vind je stukjes die we daarover hebben geschreven. Ga er niet kijken als je nog moet eten.

Sommige artsen vinden dat anabolengebruikers eigenlijk collectief trainingen zouden moeten krijgen over de correcte injectietechnieken. Webfora hebben ervoor gezorgd dat die kennis inmiddels beschikbaar is voor iedere gebruiker. Een stukje kennis dat nog ontbreekt bij gebruikers is dat aandoeningen als koortslip injecties nog riskanter maken dan ze al zijn. Het virus dat koortslip veroorzaakt remt het immuunsysteem, en geeft ziektekiemen die via een injectie het lichaam binnenkomen praktisch vrij spel.


Zeven ongewone tips voor anabolengebruikers


#7 Vertrouw niet teveel op supplementen
Volgens een fiks aantal dierstudies beschermen supplementen tegen de bijwerkingen van anabolica. Volgens dat onderzoek beschermen tijdens een anabolenkuur taurine, Royal Jelly en vitamine C en E de testes, en beschermen vitamine C en cacao de prostaat. We noemen maar wat.

Het grote probleem met die studies is dat:

a. proefdieren geen mensen zijn,

b. de gebruikte doses testosteron en andere anabolen vrijwel altijd veel lager zijn dan wat anabolengebruikers anno nu naar binnen werken, en

c. uit psychologisch onderzoek blijkt dat supplementengebruik riskant gedrag uitlokt omdat supplementen gebruikers laten denken dat ze onkwetsbaar zijn, en alles kunnen hebben. Precies wat je niet moet hebben als je anabolen gebruikt.

Bron:
Ergogenics.org.

Meer:
Misschien beschermt Q10 de hormoonhuishouding tijdens kuur (29-3-2017)
Beschermt Q10 het hart van krachtsporters? (19-12-2011)
Dit supplement beschermt de lever van anabolengebruikers (29-9-2007)


Dit hebben ze de anabolengebruiker met spijt nooit verteld
Het gebeurt niet vaak dat anabolengebruikers achteraf spijt hebben van hun gebruik. Maar als het gebeurt...

Helft van de voormalige anabolengebruikers blijft hypogonadaal
Anabolengebruikers hebben na een paar jaar kuren hun hormoonhuishouding al blijvende schade toegebracht.

Lichaam herstelt compleet van kuur (behalve dan je hormoonhuishouding)
Duitse sportwetenschappers onderwierpen dertig stevige anabolengebruikers en ex-gebruikers aan een grondig medisch onderzoek.