Opgeladen: 29-3-2017
Opgeborgen in: Q10
Translation: No translation yet

Humaan onderzoek: Q10 verhoogt afgifte LH en FSH

Anabolengebruikers die de schade aan hun hormoonhuishouding willen verminderen, reageren misschien goed op suppletie met Q10. Dat suggereert een humane studie die biochemici van het Lt. BRKM Govt. Medical College publiceerden in de Indian Journal of Clinical Biochemistry. Het onderzoek heeft betrekking op vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, en niet op anabolengebruikers - maar die lijken in endocrinologisch opzicht meer op elkaar dan je misschien denkt.

Studie
De onderzoekers experimenteerden gedurende 4 maanden met 30 vrouwen van 20-40 jaar. De vrouwen hadden geen menstruele cyclus, konden dus geen kinderen krijgen, en de onderzoekers vroegen zich af of de vrouwen positief reageerden op suppletie met 150 milligram ubiquinol per dag.

Ubiquinol is een vorm van Q10, die volgens onderzoek van de fabrikant Kaneka beter wordt opgenomen dan ubiquinone, de Q10-analoog die je meestal in supplementen vindt. In het lichaam zet ubiquinone om in ubiquinol et vice versa.


Humaan onderzoek: Q10 verhoogt afgifte LH en FSH


Kaneka leverde de supplementen, en een medewerker van Kaneka hielp de onderzoekers een handje. Maar Kaneka financierde het onderzoek niet.

Een controlegroep van 30 gezonde vrouwen slikte geen ubiquinol.

Resultaten
De suppletie met ubiquinol vertweevoudigde de concentratie LH in het bloed van de proefpersonen. Die verhoging was statistisch significant.


Humaan onderzoek: Q10 verhoogt afgifte LH en FSH


De suppletie verdrievoudigde de concentratie FSH in het bloed van de proefpersonen. Ook dat effect was statistisch significant.


Humaan onderzoek: Q10 verhoogt afgifte LH en FSH


Toen de proef begonnen hadden de onvruchtbare vrouwen in de experimentele groepen een hoge progesteronspiegel, zie je hierboven. Daardoor waren de LH- en FSH-spiegel bij deze vrouwen aanvankelijk aan de lage kant. In de hypofyse remt progesteron in deze hoge concentraties de afgifte van LH en FSH, maar de suppletie met ubiquinol verzachtte dat effect.

Anabole steroïden hebben een vergelijkbaar effect op de hypofyse als progesteron: ze schroeven de afgifte van LH en FSH terug. Vandaar dat we ons afvragen of anabolengebruikers de - volgens studies niet onaanzienlijke - schade aan hun hormoonhuishouding kunnen verminderen door Q10-suppletie.

Conclusie
"The study concludes that, the supplementation of 150 mg of ubiquinol may reduce the oxidative stress in neuroendocrine system which further improves the function of diminished hypothalamic-pituitary-ovarian axis and leads to increased secretion of FSH and LH", vatten de onderzoekers samen. "Thus increase in concentration of FSH and LH may be due to reduced oxidative stress by ubiquinol."

"Further studies are required with more number of subjects for getting much more statistically significant data."

Bron:
Indian J Clin Biochem. 2016 Jul;31(3):342-8.

Meer:
Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil (13-2-2015)
Tijdens lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond (12-2-2015)
Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur (9-12-2013)


Telfairia occidentalis beschermt testes tijdens anabolenkuur

Vitamine E beschermt testes tijdens kuur

Dierstudie: vitamine C beschermt prostaat anabolengebruikers

Telfairia occidentalis beschermt testes tijdens anabolenkuur
In die zaden van deze plant zitten stoffen die tijdens een anabolenkuur de testes en de natuurlijke aanmaak van testosteron kunnen beschermen, ontdekten biochemici van de University of Nigeria.

Vitamine E beschermt testes tijdens kuur
Tijdens een anabolenkuur vermindert toediening van extra vitamine E de schade die de testes ondervinden. Dierstudie.

Dierstudie: vitamine C beschermt prostaat anabolengebruikers
Een dagelijkse dosis van 1 tot anderhalve gram vitamine C beschermt anabolengebruikers misschien tegen prostaatkanker.