Opgeladen: 8-4-2024
Opgeborgen in: Levensduur & leefstijl, Eiwit
Translation: Animal protein and life span extension? (9-4-2024)

Langer leven door dierlijk eiwit

Hoe groter het aandeel van dierlijke eiwitten in je voedingspatroon is, hoe groter is de kans dat je een hoge leeftijd bereikt. Dat suggereert een Spaanse studie op basis van Italiaanse gegevens.


Langer leven door dierlijk eiwit


Studie
Spaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Barcelona, publiceerden in 2022 een epidemiologische studie in de Journals of Gerontolog - Series A. In dit artikel analyseerden de Spanjaarden gegevens van een groep van 1139 Italiaanse ouderen, die tot 20 jaar zijn gevolgd in het InChianti-project.

De ouderen waren gemiddeld 75 jaar. Ze woonden zelfstandig. Ze hadden bovendien vragenlijsten ingevuld die een beeld gaven van hun voedingspatroon. Gedurende het project overleden 811 ouderen - en de onderzoekers keken vervolgens of ze een verband konden zien tussen de inname van plantaardige en dierlijke eiwitten en de kans dat de studiedeelnemers overleden.

Dit moeten we misschien iets preciezer formuleren. De onderzoekers keken naar het procent van het aantal kilocalorieën van de voeding dat uit eiwit kwam.

Resultaten
De onderzoekers vonden geen statistisch significante verbanden tussen de totale inname van eiwit en de kans op overlijden in het algemeen. Toen ze hun gegegevens uitsplitsten naar de bron van eiwit, zagen ze dat een relatief hogere inname van dierlijk eiwit de sterftekans verlaagde - en de inname van plantaardig eiwit niet. De belangrijkste bron van dierlijk eiwit was zuivel.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Langer leven door dierlijk eiwit

Langer leven door dierlijk eiwit


292 ouderen overleden als gevolg van hart- en vaatziekten. Een relatief hoge inname van dierlijk eiwit beschermde daartegen, de inname van plantaardig eiwit niet. De onderzoekers vonden geen verband tussen eiwitten en de kans op overlijden door kanker.

De bonenfactor
Met name in Aziatische studies vinden epidemiologen geregeld dat plantaardige eiwitten een beschermende werking hebben. De Spanjaarden merken op dat in die studies veel plantaardige eiwitten uit bonen komen.

In de bestudeerde groep Italianen zijn granen echter de belangrijkste bron van plantaardig eiwit.

In het Westen zet de voedingsindustrie veel ongezonde en ultra-processed foods op de markt die zijn gemaakt van granen. In Aziatische landen komen veel plantaardige eiwitten uit een gezond en natuurlijk voedingsmiddel als bonen.

Misschien is er vanuit voedingskundig oogpunt weinig mis met dierlijk eiwit en weinig mis met plantaardig eiwit. Hun gezondheidseffect hangt af van het voedingsmiddel waar ze in zitten - en vooral de manier waarop de industrie die voedingsmiddelen heeft verziekt.

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2022 Sep 1;77(9):1866-72.

Meer:
Hogere consumptie van vlees, langere levensduur (3-8-2023)
Alleen maar vlees eten ongezond? Valt reuze mee... (15-2-2022)
Leef je langer als je veel vlees eet? | Telomeerstudie (20-8-2016)


Twee tips voor 100-plussers die (nog) langer willen leven Mediteren verlengt levensduur Meer stress, minder longevity-hormoon

Twee tips voor 100-plussers die (nog) langer willen leven
Als je de 100 al hebt gehaald maar nog een beetje ouder wilt worden, wat kun je dan doen?

Mediteren verlengt levensduur
Als je ouderen in een verzorgingstehuis laat mediteren, dan worden ze gezonder, functioneren hun hersenen beter en leven ze langer.

Meer stress, minder longevity-hormoon
De nieren en de hersenen scheiden een hormoon af dat veroudering vertraagt, de levensduur verlengt, de kans op verouderingsziekten en hart- en vaataandoeningen vermindert en de spieren sterk houdt.