Opgeladen: 15-2-2022
Opgeborgen in: Vlees
Translation: Is the carnivore diet unhealthy? (16-2-2022)

Alleen maar vlees eten ongezond? Valt reuze mee...

Een kleine groep mensen eet om gezondheidsredenen alleen maar vlees, kip en vis. Wetenschappers en diëtisten moeten er niets van hebben, maar een onderzoek dat is verschenen in Current Developments in Nutrition suggereert dat er iets voor het carnivore diet is te zeggen.


Alleen maar vlees eten ongezond? Valt reuze mee...


Studie
Onderzoekers van Boston Children's Hospital recruteerden via het web een slordige tweeduizend studiedeelnemers die al minstens 9 maanden vrijwel alleen maar vlees aten. Ze vonden de studiedeelnemers via Reddit-, Facebook- en Twitter-groepen.

Resultaten
De overweldigende meerderheid van de studiedeelnemers gaf te kennen dat ze door het carnivore diet gezonder waren geworden. Chronische ziekten waren beter onder controle, en de studiedeelnemers rapporteerden meer focus, energie, een beter geheugen en een verbeterde slaap.


Alleen maar vlees eten ongezond? Valt reuze mee...


Opmerkelijk was dat de meeste diabeten in de bestudeerde groep te kennen gaven dat ze geen insuline of andere diabetesmedicijnen meer nodig hadden.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Alleen maar vlees eten ongezond? Valt reuze mee...


Alleen maar vlees eten ongezond? Valt reuze mee...


Een minpunt van het carnivore diet was dat het 'slechte cholesterol' LDL van de studiedeelnemers was verhoogd. Daar stond dan weer tegenover dat de concentratie van de triglyceriden in het bloed verminderde, en die van het 'goede cholesterol' HDL steeg. En bovendien verloren de studiedeelnemers maar liefst 9 kilo van hun gewicht.

Conclusie
"In this social media-based survey, a self-selected group of adults consuming a carnivore diet [...] reported perceived good health status, perceived absence of symptoms of nutritional deficiencies, and high satisfaction with this eating pattern", schrijven de onderzoekers.

"To our knowledge, this is the first modern report on a large group of people habitually consuming few plant foods, a dietary pattern broadly considered incompatible with good health."

Bron:
Curr Dev Nutr. 2021 Nov 2;5(12):nzab133.

Meer:
Met biefstuk kun je honderd worden, met knakworsten niet (14-10-2016)
Leef je langer als je veel vlees eet? (20-8-2016)
Wat gebeurt er als je een jaar lang alleen maar vlees eet (11-9-2007)


Vlees geschikt voor post workout nutrition Extra vlees maakt krachttraining effectiever Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet

Vlees geschikt voor post workout nutrition
Mochten de eiwitshakes je neus uitkomen, dan hebben Italiaanse sportwetenschappers goed nieuws voor je.

Extra vlees maakt krachttraining effectiever
Zestigplussers die gaan trainen met gewichten worden slanker en gespierder als ze dagelijks anderhalf ons mager vlees eten.

Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet
Kijk. Dit is is nou typisch zo'n stuk waarvan je denkt: ik zou het nu niet meer geschreven hebben...