Opgeladen: 26-11-2021
Opgeborgen in: Sterke botten
Translation: Prebiotics for strong bones | Inulin & lactulose (27-11-2021)

Prebiotica voor sterke botten | Inuline & lactulose

Een voedingspatroon met relatief veel prebiotische voedingsvezels als inuline en lactulose kan er op lange termijn voor zorgen dat botten sterker worden. Dat suggereert een gesponsorde humane studie die is verschenen in Sports.


Prebiotica voor sterke botten | Inuline & lactulose


Studie
Sportwetenschappers van Waseda University in Japan gaven 29 vrouwelijke sporters, die actief waren in diverse disciplines, gedurende 12 weken elke dag een functional food dat een paar gram melkeiwit leverde, 1 gram lactulose en 2.5 gram inuline.

Lactulose lijkt sprekend op lactose. Lactose is een molecuul waarin een glucose- en een galactose-eenheid aan elkaar zijn vastgeplakt, terwijl lactulose bestaat uit een fructose- en een galactose-eenheid.

Zowel inuline als lactulose zijn prebiotica. Ze worden afgebroken door micro-organismen in de darm, en omgezet in onder meer short-chain fatty acids.


Prebiotica voor sterke botten | Inuline & lactulose


In onze voeding zit vrijwel geen lactulose. Warme melk is de enige bron die we zo snel kunnen verzinnen. Bij het verhitten van melk kan een deel van de lactose omzetten in lactulose door het verhittingsproces. Inuline zit vooral in prei, uien en zoete aardappels. [J Nutr. 1999 Jul;129(7 Suppl):1407S-11S.]

Sponsor
Het product dat de onderzoekers gebruikten kwam uit de fabrieken van Morinaga Milk Industry. En je zag al aankomen dat Morinaga het onderzoek betaalde.

Resultaten
Consumptie van het functional food met lactulose en inuline verminderde de concentratie TRACP-5b in het bloed van de proefpersonen met 18 procent. De concentratie zakte van 430 milliU/dL naar 363 milliU/dL.

Hoe meer TRACP-5b in het bloed zit, hoe actiever zijn de osteoclasten in het botweefsel. Osteoclasten breken beenweefsel af.


Prebiotica voor sterke botten | Inuline & lactulose


De onderzoekers bepaalden met scans de botdichtheid van de proefpersonen, maar konden geen effect vinden. Dat was te verwachten. De proefpersonen waren topfit, en 12 weken is niet lang.

Mechanisme
Suppletie met inuline en lactulose stimuleerde de populatie van de goedaardige Bifidobacteria in de darmen van de proefpersonen. De onderzoekers vermoeden dat de short-chain fatty acids die door Bifidobacteria worden aangemaakt de osteoclasten afremmen.


Prebiotica voor sterke botten | Inuline & lactulose


Bron:
Sports (Basel). 2021 Jun 4;9(6):82.

Meer:
Als kinderen 8 gram inuline per dag slikken, stoppen hun vetlagen met groeien (13-6-2017)
Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent (21-4-2008)


Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten

Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking
Langs de weg en aan de randen van akkers en weilanden groeit een onkruid dat misschien ooit nog gebruikt gaat worden als een medicijn tegen botontkalking.

Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie
Rutine, een vorm van quercetine, maakt botten sterker. Dat blijkt uit een dierstudie, waarover we een paar weken eerder schreven.

Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten
Mensen die een bot hebben gebroken kunnen hun genezingsproces misschien bevorderen door suppletie met het aminozuur L-citrulline.