Opgeladen: 13-6-2017
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: When children take 8 g inulin daily their fat layers stop growing (9-8-2017)

Als kinderen 8 gram inuline per dag slikken, stoppen hun vetlagen met groeien

Kinderen - maar misschien ook volwassenen die zwaarder willen worden en toch zo min mogelijk lichaamsvet willen opbouwen - zetten de groei van hun vetmassa stop als ze elke dag 8 gram inuline slikken. Inuline is een prebioticum - een voedingsvezel, die in de darmen fungeert als voedingsbodem voor goedaardige bacteriën.

Studie
Canadese voedingswetenschappers, verbonden aan de universiteit van Calgary, gaven 22 dikke kinderen van 7-12 jaar gedurende 16 weken elke dag een paar gram inulinevezels. De Canadezen gebruikten Synergy-1, een product van het Duitse Beneo. [beneo.com] Beneo betaalde niet mee aan de studie.

Gedurende 2 weken kregen de proefpersonen 4 gram inuline per dag. Daarna verhoogden de onderzoekers de dosis tot 8 gram per dag.

Een controlegroep van 20 dikke kinderen kreeg 3.3 gram maltodextrine per dag. Daarin zit evenveel energie als in 8 gram inuline. De proefpersonen losten zowel de maltodextrine als de inuline op in een glas water, en dronken dat een half uur voor de avondmaaltijd.

Resultaten
De suppletie leidde nauwelijks tot een afname van de hoeveelheid lichaamsvet, maar zette wel de rem op de groei van de vetlagen van de kinderen. Omdat de kinderen verder gewoon door bleven groeien, verminderde de suppletie het vetpercentage met iets meer dan een punt.


Als kinderen 8 gram inuline per dag slikken, stoppen hun vetlagen met groeienMechanisme
De inulinevezels veranderden de samenstelling van de bacteriepopulatie in de darmen van de kinderen. De suppletie vergrootte de overwegend goedaardige Bifidobacterium-populatie, en dat ging ten koste van onder meer de bacterie Bacteroides vulgatus. Hoe sterker de afname van Bacteroides vulgatus, hoe sterker de afname van de groei van het lichaamsvet.

De onderzoekers vermoeden dat de verschuivingen in de bacteriepopulatie leidden tot een afname van de concentratie van ontstekingsfactoren in het bloed, en dat daardoor het vetpercentage slonk.

Conclusie
"Supplementation with oligofructose-enriched inulin improved obesity outcomes in children with overweight/obesity", vatten de onderzoekers samen. "Importantly, we have shown that oligofructose-enriched inulin induced specific gut bacterial shifts compared to placebo."

"The metabolic and microbial findings from this study provide a foundation for a larger clinical trial in the pediatric population. Prebiotics are inexpensive and non-invasive and therefore a plausible dietary intervention in the overweight and obese pediatric population."

Bron:
Gastroenterology. 2017 Jun 3. pii: S0016-5085(17)35698-6. [Epub ahead of print].

Meer:
Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent (21-4-2008)


Vezelrijke voeding verlengt levensduur

Suppletie met psylliumvezels vergroot kans op afslanksucces

De antioestrogene werking van tarwe-zemelen

Vezelrijke voeding verlengt levensduur
Hoe meer vezels er in je voeding zitten, hoe langer leef je. Metastudie.

Suppletie met psylliumvezels vergroot kans op afslanksucces
Een paar gram psyllium bij je maaltijden helpt het hongergevoel langer weghouden.

De antioestrogene werking van tarwe-zemelen
Naturelbodybuilders of gezondheidsbewuste vrouwen die hun estradiolspiegel willen verlagen zouden hun dieet kunnen aanvallen met extra tarwe-zemelen.